Hennepkwekerij in Naarden opgerold.
Hennepkwekerij in Naarden opgerold. Foto: Bastiaan Miché

Officier zoekt naar schuldige achter hennepkwekerij

NAARDEN "Wie van de twee is schuldig". Zo omschreef de officier van justitie de rechtszaak tegen de hoofdhuurder en de onderhuurder van een pand aan de Kobaltstraat in Naarden waar in juni 2015 een hennepkwekerij werd opgerold.

door Anke Sprakel

Beide mannen moesten zich vrijdagochtend bij de rechtbank Lelystad verantwoorden. Uiteindelijk eiste de officier 180 uur taakstraf voor de 44-jarige onderhuurder en sprak zij de hoofdhuurder vrij.

,,Het zit hem in de overtuiging", aldus de officier van justitie, die voor het begin van de strafzaak nog overtuigd was van de schuld van beide mannen. Dat zij nu alleen de Hagenese onderhuurder van het pand schuldig verklaard, komt volgens haar door de tegenstrijdige verklaringen die de verdachte geeft. "Wat hij zegt, wordt daardoor onbetrouwbaar."

Hennepkwekerij

De politie viel op 15 juli 2015 het gebouw aan de Kobaltstraat binnen omdat er een vermoeden was dat er een hennepkwekerij zat. Het gebouw werd gehuurd door een 43-jarige man uit Muiderberg die delen van het pand onderverhuurde.
De politie vond op de eerst verdieping een professionele hennepkwekerij met 275 planten. Uit de staat van de planten en het restafval maakte de politie op dat er één keer een oogst moest zijn geweest.
De man uit Muiderberg werd met de vondst geconfronteerd, maar zei direct dat hij van niets wist. De ruimte waar de kwekerij was aangetroffen, had hij sinds midden mei 2015 onderverhuurd aan de man uit Den Haag.

Ik heb mij niet voor- bereid omdat ik weet dat ik onschuldig ben

Katvanger

De Hagenees wijst naar de hoofdhuurder die hem als katvanger zou hebben gebruikt. De man uit Muiderberg had hem via via benaderd met de vraag of hij de ruimte in de Kobaltstraat wilde huren. Hij zou daar dan als onderhuurder maandelijks 900 euro voor krijgen. Een deel van het geld, 400 euro, moest hij officieel aan de hoofdhuurder overmaken, het andere deel kreeg hij contant voor bewezen diensten. Deze deal kwam de Hagenees goed uit, want hij verkeerde financieel in zwaar weer. "Dat ik als katvanger werd gebruikt, spookte wel ergens in mijn hoofd", aldus de verdachte.

Onschuldig

De Hagenees, die vrijdag zonder advocaat naar de strafzaak was gekomen, kon zich veel dingen niet meer herinneren. "Ik heb mijn dossier sinds 2015 niet meer gelezen." Volgens de verdachte komt dit omdat hij pas heel laat de dagvaarding ontving, waardoor hij niet meer in staat was een goede advocaat te regelen. "Ik heb mij niet voorbereid omdat ik weet dat ik onschuldig ben", aldus de verdachte. Mochten de rechters hem over twee weken toch schuldig verklaren dan gaat hij in hoger beroep.

Afbeelding