Claartje Kruijff hoopt iedereen op kerstavond te mogen begroeten.
Claartje Kruijff hoopt iedereen op kerstavond te mogen begroeten. Foto's: Bob Awick

'Dit wordt hopelijk een plek waar men zich welkom voelt het leven te delen'

Claartje Kruijff is speciaal aangenomen om vernieuwing in de kerk te brengen. Ze wil nieuwe antwoorden zoeken op levensvragen van nu en mensen aan het denken zetten.

BUSSUM Predikant Claartje Kruijff zal op kerstavond 24 december voor het eerst voor de gemeenschap prediken van de Remonstranten Naarden-Bussum. Het wordt een kennismaking met een predikant die vernieuwingen gaat onderzoeken, voordragen en implementeren. Kruijff zal zich vooral sterk maken voor het bespreken van levensvragen van nu.

Voorzitter Maarten den Ottolander van de Remonstrantse Gemeente noemt Kruijff 'een verrijking'. "Zij krijgt van ons alle ruimte om de kerk als een soort broedplaats te gebruiken. Om nieuwe dingen te proberen en te kijken wat wel en niet werkt. Claartje gaat werken aan een nieuw inhoudelijk, religieus en spiritueel georiƫnteerd aanbod voor de leeftijdscategorie 60- op de rand van de kerk. Daarna wordt dit ook landelijk uitgerold en centraal neergezet. Daarbij blijft onze vaste gemeentepredikant Friso Boogeerd gewoon betrokken in Naarden-Bussum."

Veilige plek

Kruijff vertelt wat ze voor ogen heeft met de kerk: "Mijn diepste verlangen is dat mensen de kerk weer gaan zien als een plek waar je kunt komen en waar je je welkom voelt om het leven te delen. Een plek waar je je veilig kunt voelen en wat dieper op de stof in gaat. Daar waar we menselijkheid onderzoeken en het systeem bevragen waar we allemaal onderdeel van zijn."

Kwetsbaarheid

"Veel mensen vinden het lastig om hun kwetsbaarheid te delen. Ze zitten vast in het systeem, met name in de hele prestatiecultuur. We wonen hier in een welvarend gebied waar het lijkt alsof het allemaal zo ontzettend goed gaat, maar schijn bedriegt. Mensen zijn bang om dingen te missen (fear of missing out) en gaan dus overal aan meedoen. Ze moeten van alles, leggen de lat steeds hoger en ondertussen 'genieten we ons kapot'. Daar komen veel problemen uit voort. Denk aan een burn-out of andere stressklachten. Mensen zoeken oplossingen in mindfulness of yoga. Dat is helemaal prima, ik doe zelf ook aan yoga. Maar het is maar een lapje voor het bloeden. Ik wil een paar steken dieper gaan. Samen de afgrond in kijken en je kracht vinden, waarna je weer verder kunt. Door zwaarte te benoemen komt er plek voor lichtheid."

Hoe wil ze dat bereiken? "Ik wil de binnenkant van het leven aan het woord laten komen opdat je in de buitenwereld sterker staat. Wat is mijn plek in de wereld? Waar doe je het allemaal voor? Waar gaan we naartoe? Het leven is nogal dwingend, er worden veel eisen gesteld. Hoe voorkom je dat je je anker kwijtraakt? Wat doe je als het tegenzit?"

Op ontdekking

"De gemeenschappelijke deler voor mij is het hebben van vertrouwen, zonder dat je het direct God hoeft te noemen. Ik steek in op levensthema's en niet per se vanuit de Bijbel. We gaan samen op ontdekking vanuit deze plek waar iedereen zichzelf mag zijn. Ik zie hier bij de remonstranten een hele spannende club van mensen waartoe ik mij al langer voel aangetrokken. Ik hoop dat wij samen op zoek gaan naar nieuwe antwoorden op levensvragen van nu."

Wie kennis wil maken met Claartje Kruijff is welkom op 24 december om 20.30 uur. Er wordt samen gezongen, er is een traditioneel kerstverhaal en de vernieuwingspredikant reflecteert. Er is een bijzonder optreden van een zanger uit Congo en Kruijff zal iets speciaals uitdelen. Iedereen is welkom. Locatie: Remonstranten Naarden-Bussum, Koningslaan 2b Bussum.

Krujff en Maarten den Ottolande willen de kerk vernieuwen.