Wethouder Jan Franx kende een bewogen jaar.
Wethouder Jan Franx kende een bewogen jaar. Foto: Bob Awick

'Er wordt tegenwoordig te vaak op de man gespeeld'

Het was een bewogen jaar voor wethouder Jan Franx (VVD). Tot afgelopen voorjaar was er amper wat te doen rond de wethouder. Dat veranderde. Met onder meer de kwestie rond Speelpark Oud Valkeveen kreeg Franx heel wat naar zijn hoofd geslingerd. "Maar dat hoort erbij", zegt hij nu. "Als ik daar problemen mee heb, moet ik een ander vak gaan zoeken. Ik sta achter alle beslissingen die ik neem en heb genomen."

Een jaar geleden spraken we elkaar ook. Toen was u de wethouder waar dat jaar het minst om te doen was. Dat is wel veranderd...
"Ik heb dit jaar veel meer voor mijn kiezen gekregen, maar dat hoort bij dit werk. Kijk, toen ik drie jaar geleden gevraagd werd om wethouder van Gooise Meren te worden, wilde ik wel dat er iets te doen was. En soms gaat dat met meer rumoer dan anders. Dat hoort erbij."

We doelen natuurlijk een beetje op Speelpark Oud Valkeveen en Golfbaan Naarderbos. Daar was veel om te doen en u heeft ook veel voor uw kiezen gekregen.
"We hebben te maken met een ambitieuze, creatieve ondernemer die voet bij stuk houdt. Hij wil veel met het speelpark en met de golfbaan, maar soms kan nou eenmaal niet alles in verband met bestaande wet- en regelgeving. Daardoor kun je via de sociale media veel over je heen krijgen. Dat hoort ook een beetje bij het vak van bestuurder. Als je daar niet tegen kunt dan moet je geen bestuurder worden. Ik lig niet wakker van persoonlijke aantijgingen. Je kunt het nu eenmaal niet iedereen naar zijn zin maken. Je moet ook kijken naar het algemeen belang. Sommige dingen kunnen en sommige dingen niet. Strubbelingen horen bij besturen. Het is wel jammer dat er te vaak op de man wordt gespeeld, ook richting mijn gezin. Dat is zonde en hoort niet."

Hoe kijkt u nu terug op deze zaak?
"Als je kijkt naar het speelpark en de golfbaan dan heb ik het gevoel dat we alles eerlijk en oprecht hebben behandeld. Dat begin je ook te merken aan de publieke opinie. We hebben als gemeente geen olie op het vuur gegooid. De deur voor deze ondernemer heeft altijd opengestaan en staat nog steeds open. Met ons valt te praten, maar dan willen we het eerst hebben over onze relatie; daarna kijken we graag naar de toekomst."

Wat heeft u van deze kwestie geleerd?
"Ik heb dit als bestuurder al eerder meegemaakt. Je moet soms een beetje een afwachtende houding aannemen en dingen op zijn beloop laten. Besturen is soms op je handen zitten. Dan ga je zaken afwegen: heeft deze aanvrager een punt, wat zijn onze rechten, wat zijn onze plichten en ga zo maar verder. Je moet in ieder geval niet op elk wissewasje gaan reageren. En soms jeuken mijn handen best wel, hoor."

Dan de rest van uw portefeuille. Daar is vergeleken met uw eerste periode veel bij gekomen qua werk.
"Dat klopt en dat maakt het ook fijn. Ik ben heel blij met deze portefeuille. Je bent scheppend bezig, bezig met de ontwikkeling van Gooise Meren. De portefeuille Financiƫn die ik had was natuurlijk heel belangrijk. Ik denk ook dat ik dat goed heb achtergelaten. Nu mag ik aan de slag met alle bouwprojecten, om maar wat te noemen. Je hebt de kans om Gooise Meren nog mooier te maken."
Er wordt natuurlijk heel veel gebouwd.
"De gemeente is volop in beweging. De Krijgsman is natuurlijk het grootste project. Die wijk krijgt steeds meer vorm en wordt heel mooi. Er zijn natuurlijk heel wat strubbelingen geweest voordat er gebouwd werd, maar we krijgen er nu hele goede reacties op. Daartegenover zijn natuurlijk de Brediusgronden, waar we ook gaan bouwen. Dat wordt vooral sociale huur. Er wordt nu druk gesleuteld aan deze plannen. We willen daar zo veel mogelijk sociale huurwoningen, maar het is vooral een kwestie van wat kan en wat niet kan. Het moet allemaal wel passen. We zitten niet te wachten op grote woonkolossen. Een ander mooi project vind ik Crailo, waar we nu mee bezig zijn. Bestuurlijk is dat allemaal tot rust gekomen en het loopt op rolletjes. Daar komt echt wat moois straks. Dan hebben we ook nog het project rond de oostelijke vestingwallen van Muiden, dat vind ik een van de mooiste. Dat wordt zeker een mooie opwaardering van het gebied. Datzelfde geldt voor Naarden Buiten de Vesting."

En dan heeft u er sinds kort nog het spoor bij gekregen.
"Daar gaat komend jaar heel veel gebeuren. Er worden sporen weggehaald en we gaan de overwegen aanpakken. Ook kijken we naar het gebied rond het station. Daar liggen heel veel kansen. Samen met ProRail en betrokken bewoners gaan we daar een kwaliteitsslag maken. Hoe mooi het station ook is, het is niet echt de entree voor Naarden en Bussum die we graag willen hebben als gemeente. Gooise Meren heeft op veel vlakken kwaliteit, maar op dat gebied valt er nog veel te winnen. Dus daar ligt een gouden kans. Ik heb er heel veel zin in om dit gezamenlijk aan te pakken."

'Soms jeuken mijn handen, maar je moet niet op elk wissewasje reageren'

Tot slot. Waar bent u tevreden over? En wat kan er komend jaar beter?
"Het stemt me erg tevreden dat we nu echt Gooise Meren zijn. Dat merk je aan de gemeenteraad, om maar wat te noemen. De afgelopen twee jaar waren daar nog vooral de kernen in vertegenwoordigd en er werd soms ook te veel naar de kernen gekeken. Nu wordt de blik vooral gericht op Gooise Meren, de gemeente als geheel. Je merkt dat de mensen op straat het ook steeds meer over Gooise Meren hebben. Dat is snel gegaan. Waar ik minder tevreden over ben is dat ik nog steeds geen huis kan vinden hier. Ik ben hard op zoek, al een hele tijd, maar het is niet makkelijk. Ik word er gek van. Ik hoop dat dat komend jaar gaat lukken."