Jan Peter Schouten schreef het boek 'Aangenaam kennis te maken'.
Jan Peter Schouten schreef het boek 'Aangenaam kennis te maken'. Foto: Bob Awick

Fascinerende ontmoeting van Europese reizigers met het hindoeïsme

Predikant en auteur Jan Peter Schouten schreef het boek 'Aangenaam kennis te maken' over de kennismaking van Europese reizigers met de religieuze cultuur van India.

NAARDEN Jan Peter Schouten was van 2010 tot 2016 predikant van de Grote Kerk Naarden. "Na mijn pensioen had ik de tijd om me te verdiepen in het hindoeïsme, omdat dit geloof mij altijd gefascineerd heeft. Ik ben zes keer in India geweest en heb zelf ondervonden hoe dit geloof is."

"Ik heb theologie en sociologie in Amsterdam gestudeerd. Tijdens mijn studie ben ik een half jaar naar India geweest voor een leeronderzoek. Na dat half jaar was ik verkocht en ben gepromoveerd op hindoeïsme. Met het boek wil ik het verhaal vertellen hoe het voor Europeanen vanaf de middeleeuwen was om India te leren kennen en de religieuze cultuur. Ik vind het fascinerend dat avonturiers, kooplieden, missionarissen en monniken door de eeuwen heen naar India trokken en kennismaakte met het geloof daar. In mijn boek beschrijf ik bijvoorbeeld dat ontdekkingsreiziger Marco Polo door zijn nieuwsgierigheid als een van de eerste Europeanen naar het onbekende India is gevaren." Ook missionarissen, monniken en zendelingen raakten al snel geboeid door de andere cultuur en de godsdienst. "Men dacht dat er tussen de geloven een groot verschil zat en ze werden in India gedwongen om na te denken over hun eigen christelijke geloof en het hindoeïsme en zo kwam men erachter dat er ook overeenkomsten waren."

"Een van de mooiste verhalen is het verhaal van Jan Huygen van Linschoten. Hij was een jonge avonturier die eind zestiende eeuw met de Portugezen naar Goa in India reisde. Hij noteerde alle kennis die hij opdeed over het geloof, de mensen zelf en hun cultuur. Zo schreef hij dat hij niet kon geloven dat de Indiase inwoners een ander geloof hadden en dat er tempels waren en geen kerken. Ook kwam hij erachter dat het toch om dezelfde god moest gaan, want er was maar één god. De avonturier ontdekt dat het hindoeïsme raakvlakken had met zijn eigen christelijke geloof."

De verhalen van deze avontuurlijke mensen beschrijft Jan Peter in zijn boek. "Ik wist er wel iets van, maar na mijn onderzoek kwam ik erachter dat je makkelijk kunt zeggen dat in een ander land dat niet christelijk is, de cultuur en godsdienst niet deugen en dat onze cultuur veel beter is. Het heeft mij echt gegrepen om de verhalen te lezen over de rituelen in India en hoe meer de westerse bezoekers van de cultuur van India begrepen, des te sterker de grote verscheidenheid van de geloven duidelijker werd. En er was ook een gevoel van verbondenheid. De inwoners gingen op een eerbiedige manier met hun geloof om, dus dat moest dan ook iets met god te maken hebben. Als ik eenmaal bepaalde zaken uitzoek die ik zelf leuk en interessant vind, wil ik deze mooie verhalen graag delen met anderen. En zo is het boek ontstaan."

'Aangenaam kennis te maken' ligt in de boekwinkel en kost 19,90 euro.