Peter van Bokhorst en Tessa Lamberts.
Peter van Bokhorst en Tessa Lamberts. Foto: Ronald van der Woude

Wie heeft de rijke weduwe vermoord?

BUSSUM Het Noord Hollands Toneel speelt voor de derde keer een toneelstuk van Agatha Christie. Nu is het de beurt aan het rechtbankdrama 'Getuige à Charge' (Witness for the Prosecution) in Theater in Zuyd.

"We hebben al tweemaal een Christie-productie gespeeld. Het eerste toneelstuk was 'The Mousetrap', die al 67 jaar te zien is in Londen, en daarna 'Toen waren er nog maar…'. Die voorstellingen waren een groot succes", vertelt artistiek leider Peter van Bokhorst van NH Toneel. "Uit het hele land kwamen Christie-fans om de voorstelling te bezoeken. En nu dus het laatste toneelstuk van Agatha Christie."

Nieuw leven ingeblazen

"Het stuk ging in 1953 in première en is vorig seizoen in Londen, met veel succes, nieuw leven ingeblazen. Het is een spannend verhaal dat knap in elkaar zit. Wel heb ik het stuk behoorlijk 'afgestoft', bewerkt en herschreven. Het toneelstuk is een spannend en intrigerend rechtbankdrama geworden. Ook zijn de taal, vormgeving en toneelspel aangepast aan onze tijd en is het een modern toneelstuk geworden."

'Getuige à Charge' is een voorstelling met scènes uit de rechtbank. Alles draait om de vraag of de verdachte, Leonard Vole, schuldig is aan moord op een rijke weduwe. Hij erfde kort voor haar dood al haar geld en kwam de avond van de misdaad thuis met bloed op zijn kleren. Zijn advocaat sir Wilfrid Robarts neemt de verdediging op zich, want de inzet is hoog. Overleeft de verdachte de schokkende getuigenverklaringen? Zal hij het publiek als jury weten te overtuigen van zijn onschuld? Een aangrijpend rechtbankdrama over gerechtigheid, passie en verraad. De hoofdrollen worden gespeeld door Tessa Lamberts en Ronald van der Woude als het echtpaar Vole, Peter van Bokhorst als strafpleiter Wilfrid Robarts en Robert Jan Heyning als meneer Myers.

"Het publiek wordt eigenlijk als jury beschouwd. De uitslag van de rechtszaak staat natuurlijk al vast, maar ze mogen wel meedenken over het plot, uitpluizen wie de werkelijke dader is en meestemmen als jury. Je ziet dat het publiek dit leuk vindt om te doen. Het schijnt ook typisch Nederlands te zijn om dit samen met het publiek te doen. Nederlanders houden ervan om mee te denken en zijn ook gek op thrillers en politieseries."

'Getuige à Charge' is te zien vrijdag 21 en zaterdag 22 december om 20.15 uur en zondag 23 december om 15.00 uur. In 2019 op zaterdag 12 en 19 januari om 20.15 uur in Theater in Zuyd aan de Akkerlaan 21. Reserveren kan via www.nhtoneel.nl of 020-6353030 (maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur).