De Koningin Wilhelminaschool aan de Brinklaan
De Koningin Wilhelminaschool aan de Brinklaan Foto:

Uit de historie van Bussum en het Gooi

Bouwen in Bussum

Bussum (en de rest van het Gooi) was omstreeks de vorige eeuwwisseling een walhalla voor architecten en aannemers. De spoorlijn had het Gooi bereikbaar gemaakt voor forenzen en de vermogende Amsterdammers stonden in de rij om hier een perceel te kopen en er een villa op te laten bouwen.

Ter gelegenheid van de Open Monumentendag 2018, met als thema In Europa, besteedde het Bussums Historisch Tijdschrift aandacht aan de explosie van bouwstijlen die zich in die tijd in Europa voordeed en die ook zijn sporen naliet in Bussum. In het decembernummer komen de architecten zelf aan bod. Een probleem daarbij is dat veel van die architecten vooral tot ons spreken in hun bouwwerken en veel minder in verhalen en anekdotes.

Daar staat tegenover dat die bouwwerken vaak nog bestaan of anders via foto's aan ons zijn overgeleverd. Dat geldt helaas niet voor de eerste dorpsarchitect van Bussum, Johan Frederik Everts. Het oude Raadhuis aan de Brinklaan uit 1884 is immers in 1961 gesloopt. Net als de Koningin Wilhelminaschool uit 1898, die wat verderop aan de Brinklaan stond, ongeveer tegenover het huidige Esso-tankstation. Nog wel te bezichtigen is de Vondelschool aan de Oud Bussummerweg uit 1905, die destijds Prins Hendrikschool heette. Minder bekend is dat Everts ook het destijds hypermoderne stratenplan in Engelse stijl voor het Prins Hendrikpark ontwierp.

Een architect van wie nog wel veel bouwwerken te bewonderen zijn is Cornelis Jacobus Kruisweg. Kruisweg was een Bekende Bussumer: hij bouwde niet alleen veel in Bussum, maar was er ook 16 jaar lid van de gemeenteraad en 6 jaar wethouden en locoburgemeester. Hij bouwde onder (veel) meer de NPB-kerk (nu de Majellakapel) aan de Iepenlaan uit 1915 en de Doopsgezinde kerk aan de Wladimirlaan uit 1923. En natuurlijk de eerste Openbare Leeszaal en Bibliotheek (nu een apotheek) aan de Generaal de la Reijlaan uit 1914.

Lees in BHT ook over de beroemde Bussumse architect Karel de Bazel, over de sloop van de bakermat van de Nederlandse televisie, Studio Irene, en over de man die ons in al die mooie huizen leerde wonen, Jan des Bouvrie. En word voor € 15 per jaar lid van de Historische Kring Bussum, dan krijgt u Bussums Historisch Tijdschrift vanzelf in de bus.

Nol Verhagen

Het opmerkelijke stratenplan van het Prins Hendrikpark
De Openbare Bibliotheek aan de Generaal de la Reijlaan
Afbeelding
Het tijdschrift is voor € 7,50 te koop bij de Kring, bij boekhandel Los en bij Bruna. Leden ontvangen het tijdschrift gratis.