Afbeelding
Foto: Picasa

Een uitgelezen boek

Kookboeken van Bussumse dames

'Geïllustreerd Kookboek' door A. Simonsz. Zij was directrice van Instituut Nova, een meisjesschool en -internaat in Bussum. De recepten zijn gerangschikt in rubrieken: van acht verschillende Hors-d'oeuvres tot zeven soorten IJs. Daarna werkwijzen zoals inmaken, keukeninventaris, menu's, tafeldekken, vouwen van servetten en kasboekje. Van alle ingrediënten is de prijs berekend. Deze zesde druk, 446 pagina's, is door P. van Belkum Az. te Velp rond 1916 uitgegeven. De rugbescherming is gescheurd.

'Eenvoudige recepten' door Martine Wittop Koning. Zij was begin vorige eeuw lerares in koken en voedingsleer en autoriteit op kookgebied. Het kookboek beleefde van 1901 tot 1948 61 drukken! Aanvankelijk heette het boek 'Eenvoudige en berekende recepten'. In 1924 werd 'berekende' geschrapt; de prijzen veranderden zo snel. Wel breidde zij de recepten uit met 'eenvoudig gebak'. Dit is de 54ste druk uit 1931, uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar te Rotterdam. Gebonden boek, 310 pagina's.

Wilt u deze boeken kopen? Het enige exemplaar van elk is te koop voor
€ 10. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.