Andrea en Splinter bij de paarsgeverfde muur.
Andrea en Splinter bij de paarsgeverfde muur. Foto: Bob Awick

'Wij vinden het heel knap dat pubers uit de kast durven te komen'

Het Willem de Zwijger stond afgelopen vrijdag stil bij Paarse Vrijdag om te laten zien dat ze solidair zijn met lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (lhbt).

BUSSUM Elke tweede vrijdag in december wordt deze dag georganiseerd door de Gender & Sexuality Alliance (GSA). Het idee voor deze scholenactie tegen homofobie komt uit Amerika omdat in korte tijd veel lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders zelfmoord hadden gepleegd omdat ze uitgescholden werden vanwege hun seksuele oriëntatie.

In Nederland bestaat Paarse Vrijdag sinds 2010 en begon met zo'n 150 scholen, wat uitgegroeid is naar 900. Scholieren en docenten dragen op die dag paarse kleding, polsbandjes en stickers. Op het Willem de Zwijger College hebben ze het afgelopen vrijdag anders opgepakt. In de hal werd een muur paars geverfd waar leerlingen hun handtekening of iets leuks op mochten schrijven.
Andrea en Splinter hebben samen met andere leerlingen deze dag georganiseerd. "In de laatste groep van de basisschool wist ik dat ik lesbisch was. In de brugklas van het Willem de Zwijger College ben ik uit de kast gekomen en het meteen besproken", vertelt Andrea (17). "Gelukkig heb ik nooit problemen of vervelende opmerkingen gehad. In de tweede klas heb ik samen met een andere leerling contact gezocht met Jessica Weijer, mentor, docent en vertrouwenspersoon van de school, en verteld dat we het leuk zouden vinden als het op school oké is dat je lesbisch, homo, biseksueel of transgender bent. De school was meteen heel positief en vier jaar geleden hebben we de Paarse Vrijdag op school georganiseerd." Op Paarse Vrijdag dragen docenten en leerlingen paars om te laten zien dat het normaal is als je lesbisch, homo, bi of transgender bent.

"Vanuit de school vonden we het heel fijn dat ze contact met me opnamen", aldus docent Jessica. Uit onderzoek blijkt dat veel scholieren gepest worden en dat leerlingen vaak denigrerende opmerkingen maken over homo's zonder erover na te denken hoe dat kan overkomen voor lhbt'ers. De docente vertelt dat de school serieus met dit onderwerp omgaat.
"Wij, als school, vinden het knap dat ze hiervoor uit durven te komen want als puber is dat niet makkelijk. Dat ze naar mij toe zijn gekomen om ervoor uit te durven komen dat je een lhbt'er bent, zegt ook iets over onze school. Wij werken er dan ook hard aan dat iedereen zich veilig voelt op de school, mag zijn wie je bent en we besteden op een positieve manier aandacht aan homoseksualiteit. Om uit te leggen dat je een lhbt'er bent, gaat Andrea, samen met een andere leerling, langs de brugklassen om hierover te vertellen en in gesprek te gaan. Je ziet nu al dat het beter geaccepteerd wordt en we hopen dat deze trend zich voortzet. Toen het clubje met het idee kwam om een muur paars te verven zodat het voor iedereen zichtbaar is, samen met de paarse ballonnen en vlaggen, stonden we daar, als school, meteen achter. Maar dit onderwerp speelt natuurlijk het hele jaar door en wij willen dan ook de leerlingen altijd met respect met elkaar omgaan."
De zestien jarige Splinter is biseksueel. "Veel leerlingen hebben bijvoorbeeld geen paarse kleding, maar ze willen ons wel steunen en dat kon nu met de paarse muur. Voor leerlingen kan het moeilijk zijn om ervoor uit te komen dat je geen hetero bent. Ik heb het verteld aan mijn vrienden en die reageerden allemaal positief. Op school weet niet iedereen dat ik bi ben. Het is wel een issue om er op deze leeftijd voor uit te komen, ook omdat het woord 'homo' een veelgebruikt scheldwoord is. Ik weet dat het op school geaccepteerd wordt, maar soms worden er grappen over gemaakt of iemand zegt bijvoorbeeld 'hé, homo' of 'vuile homo'. Ik weet wel dat het niet persoonlijk bedoeld is, maar ik vind het wel moeilijk om ermee om te gaan."

Andrea: "Wij vinden het een heel goed initiatief van GSA om één dag per jaar aan dit onderwerp landelijke aandacht te besteden op de middelbare scholen. Je ziet ook dat steeds meer leerlingen iets paars aanhebben om ons te steunen. De reacties waren vrijdag dan ook heel positief. Bijna iedereen heeft zijn naam op de muur gezet. Heel fijn dat de school en leerlingen achter ons staan en dat je mag zijn wie je bent."

Bijna alle leerlingen hebben hun  naam op de muur geschreven.