De patiowoningen vanaf de Roemer Visscherlaan gezien.
De patiowoningen vanaf de Roemer Visscherlaan gezien. Foto: Picasa

Uit de historie van Bussum en het Gooi

Patiowoningen in houtloods

Ze werden in 2007 aan de Roemer Visscherlaan in Bussum gebouwd. Het scheelde weinig of de hele charme van dit project, het pannendak met de imposante houten constructie, was gesloopt en waren er appartementen gekomen. Maar de architecten Bob Custers en Joep Mol kwamen met een ander voorstel: de kap behouden en een hoofdrol geven in het nieuwe ontwerp.

Stedenbouwkundig vormt het 63 meter lange en 10 meter brede dak een belangrijk structurerend element in de straat. De open houten constructie was bovendien ruim genoeg om zes woningen onder te situeren. Er is geprobeerd zo veel mogelijk van de bestaande elementen te behouden. De goede kwaliteit van het hout maakte dit mogelijk, maar veel belangrijker was de wens om de geschiedenis van de plek te borgen, in plaats van opnieuw te beginnen. De maten van de houtloods bleken bepalend voor alle woningen. Vooral de onderlinge afstanden tussen de spanten van drie meter. Te smal voor een kamer, maar genoeg voor een riante hal.

De grote bomen en de afstand van de loods tot de straat waren een prettige bijkomstigheid. De lage goothoogte en de open structuur met ambachtelijke vakwerkspanten en natuurlijke bruine houtverbindingen gaven de loods, ondanks zijn maat, een vanzelfsprekende uitstraling.

Het project telt vijftien woningen, waarvan zes patiowoningen onder het loodsdak en negen woningen in een afzonderlijke rij die haaks staat op de loods. Tussen de negen eengezinswoningen en de zes patiowoningen is een nieuw binnenstraatje ontstaan, dat vol staat met potten en groene elementen. De zes patiowoningen onder het loodsdak worden bewoond door tweeverdieners en senioren.

Patiowoningen

De woonkamer en de hal bevinden zich onder het loodsdak en hebben een eigen platdakconstructie. De oude kapconstructie heeft nog de oude gekromde dakpannen met kieren en spleten.

De patiowoningen lopen ver door naar achteren. De patio heeft een verbindingsgang die voor- en achterhuis verbindt. Het achterhuis heeft een opbouw; een houten 'doosje' ten behoeve van extra slaap- of werkruimte. Om daglicht binnen te brengen zijn 'lichthappers' bedacht die door het schuine loodsdak steken. Het project won de Ruimtelijke Kwaliteitsprijs 2010 Bussum.

Klaas Oosterom

Bron: Porfolio van Vocus, architecten BNA, herziene druk 2012.

Voorzijde van de overkapping.
Afbeelding
Houtopslag in de loods voor de herbestemming.