Afbeelding
Foto: Picasa

Een uitgelezen boek

De kolonie in Blaricum

De kolonie 'Walden' van Frederik van Eeden in Bussum is bij velen bekend. In diezelfde periode rond 1900 is er ook in Blaricum een idealistische kolonie geweest, die veel minder bekendheid heeft gekregen.

De Historische Kring Blaricum gaf in 1987 een boekje uit waarin die kolonie werd beschreven. Auteur was Maria W.J.L. Boersen. 'De Kolonie van de Internationale Broederschap te Blaricum', zoals die voluit heette, had een religieuze grondslag en de idealen werden er veel strikter beleden dan in Walden. Vanuit christelijk-anarchistische beginselen wilde men een ideale samenleving creëren. Tolstoj was hun grote inspirator. Na drie jaar interne spanningen en ook conflicten met de plaatselijke bevolking mislukte het experiment, alhoewel de kolonie nog acht jaar bestond. Het gebonden boekje, 98 pagina's, bevat een aantal foto's, een lijst met de namen en achtergronden van de kolonisten en een kaartje. Het is één van de weinige boeken over dit project. Het exemplaar toont niet nieuw meer, maar is wel schaars.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 10. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.