Op de kerstmarkt zijn leuke kerstcadeaus te koop.
Op de kerstmarkt zijn leuke kerstcadeaus te koop. Foto: Bob Awick

Meezingen met bekende kerstliedjes

NAARDEN De jaarlijkse kerstmarkt in Naarden Vesting wordt komende zaterdag weer gehouden op het Ruijsdaelplein. Hier zijn de hel dag gezellige kraampjes, verschillende optredens, Jozef en Maria en voor de Grote Kerk staat de grote kerststal opgesteld.

De kerstmarkt begint om 13.00 uur op het Ruijsdaelplein met de verlichte Utrechtse Poort, samen met het koor Option 4. "Vier dames lopen in Dickenskleding zingend tussen het publiek door tot een uur of vier", aldus Stefanie Korlaar van de Stichting Burgerzin Naarden die samen met andere vrijwilligers de markt organiseert.

Maria en Jozef

Vanaf 16.00 uur zitten Jozef en Maria in de Gele Loods. Ze hebben eerst een wandeling gemaakt over de kerstmarkt en in de stal van de Gele Loods is Jezus geboren. In de stal is ook de herder aanwezig, met de geitjes en schapen. "Dit jaar is er geen kameel in de stal omdat het te duur is voor onze stichting. Verschillende inwoners vertelden ons dat er een kameel onder de snelweg staat, maar hij of zij is niet gewend om met kinderen om te gaan dus dat vinden we te gevaarlijk."

Bekende kerstliedjes

"Er treedt ook een jeugdsaxofoonkwintet op met vijf leerlingen tussen de tien en vijftien jaar. Zij spelen tussen 15.30 en 18.00 uur. Rond 18.15 uur is er een optreden van muziekvendel Nardinc met een singalong van bekende kerstliederen. De teksten staan op een groot scherm, dus je hebt geen excuus om niet mee te zingen. En vanaf 19.30 tot 21.00 uur is er bij de fontein op het plein een concert van de brassband Beatrix Brass."

Vier dames lopen in Dickenskleding zingend door het publiek

Sfeervolle kramen

"Op de kerstmarkt van 13.00 tot 21.00 uur staan dit jaar veertig sfeervolle kramen, waarvan zes van horecaondernemers met onder andere glühwein, warme chocolademelk met slagroom, poffertjes en hotdogs. Op de andere kramen liggen leuke kerstcadeaus zoals sieraden, gezichtsverzorging die gemaakt zijn van Almeerse klei en tassen. Ook is er een dame aanwezig die tegeltjes maakt en een meneer die ter plekke lampen op bestelling in elkaar zet. Ook is er de arrenslee samen met de kerstman. Van 17.30 tot 18.15 uur is 'Op weg naar kerst', een kerstspel rond de Grote Kerk voor kinderen en hun ouders en om 18.15 uur is er een lichtjestocht naar de stal in de Gele Loods."
Natuurlijk kunnen er ook weer kerstkransen gemaakt worden in het Naardense stadhuis tussen 10.00 en 13.30 uur. De Vereniging Vestingstad Naarden organiseert dit al 25 jaar in de sfeervolle hal met als doel om met elkaar kerstversieringen te maken om de Vesting in kerstsfeer te brengen. De gemeente en verschillende tuinders hebben het verschillende groen ter beschikking gesteld. "Het is handig een snoeischaar, binddraad, strokrans, lint en versiering mee te nemen. Strokransen en binddraad kunnen ook ter plaatse worden gekocht."
Stefanie hoopt dat er weer veel bezoekers naar de kerstmarkt komen en adviseert te parkeren op P 'de Abri' of op P 'Nieuw Molen'. "De kerstmarkt is na de weekmarkt, dus kan er zaterdag niet geparkeerd worden op het Ruijsdaelplein."