Adriaan Nagel, Elisa Nuij en Benedikt Kuipers.
Adriaan Nagel, Elisa Nuij en Benedikt Kuipers. Foto: Bob Awick

Een ontbijtje met kerst als contactmoment tussen jong en oud

Scholieren van De Fontein verzorgen een ontbijtje voor ouderen uit Bussum-Zuid. Een idee van 50PLUS, Albert Heijn Koekoeklaan en de school.

BUSSUM Wie dinsdag 18 december boodschappen gaat doen bij de Albert Heijn aan de Koekoeklaan in Bussum krijgt een bijzonder tafereel voorgeschoteld. Tussen 8.00 en 10.00 uur wordt er een ontbijt geserveerd voor ouderen uit de buurt.

"Er komen zeven tafels met aan iedere tafel plek voor zes ouderen", vertelt Benedikt Kuipers, filiaalmanager van de supermarkt. Veertien scholieren van de om de hoek gelegen middelbare school De Fontein gaan ervoor zorgen dat het de ouderen aan niets ontbreekt. Directeur van de school Adriaan Nagel: "De jongeren uit het eerste en tweede jaar konden zich hiervoor aanmelden." Volgens hem is de lokale supermarkt een voor de hand liggende ontmoetingsplek voor jongeren en ouderen. "Veel van onze scholieren komen hier regelmatig en ze werken hier ook als vakkenvuller."
Voor Kuipers is het ook heel logisch dat Albert Heijn hier aan meewerkt. De supermarkt sponsort het eten en zorgt ook voor de aankleding van de tafels. "Veel mensen, met name de ouderen, komen ook naar de supermarkt en het winkelcentrum aan de Koekoeklaan voor een praatje. Het is een sociaal uitje." Dat het een ontbijtje moest worden was net zo voor de hand liggend. Elisa Nuij, raadslid voor 50PLUS: "Het ontbijt is een ideaal contactmoment. Het kan echt voor verbinding zorgen." Haar collega-raadslid Andreas van der Schaaf ziet de verbinding tussen jong en oud ook als een soort kringloop. "Grootouders zorgen voor kleinkinderen en kinderen verlenen op hun beurt ook weer mantelzorg aan hun ouders."
Behalve dat de scholieren het ontbijt serveren, is het ook de bedoeling dat er een match tot stand komt tussen de jongeren en de ouderen. Ze moeten een afspraak plannen voor een gesprek en daar bijvoorbeeld een vlog van maken. Nagel: "De Fontein doet regelmatig iets aan burgerschap, het is een vast onderdeel in ons onderwijs." Alle drie de partijen willen niet zozeer de nadruk leggen op eenzaamheid als aanleiding voor het gezamenlijke initiatief. Het is een thema dat zeker met kerst snel komt bovendrijven. Maar bij dit ontbijt gaat het vooral om de verbinding. Nuij: "De samenleving is meer en meer geïndividualiseerd en gedigitaliseerd. Ouderen hebben niet zo vaak gesprekken meer en ze vertellen juist graag over vroeger." Of jongeren daar dan op zitten te wachten? Volgens de schooldirecteur zijn ze juist vaak heel erg geïnteresseerd in verhalen van ouderen. "Als er gesprekken ontstaan levert dat echt aan beide kanten mooie ervaringen op. Er wordt vaak gemopperd op de jeugd, maar er is ook een andere kant. Ze zijn echt betrokken en enthousiast."
Enthousiast was ook de Kringloop aan de Laarderweg. Deze partij zorgt voor het bestek en servies en Scooterz regelt het vervoer van de benodigde tafels en stoelen. Ouderen die het leuk vinden om mee te doen aan dit initiatief kunnen zich aanmelden bij de balie van de Albert Heijn.

'De supermarkt is een ideale ontmoetingsplek'