'Waar ik heel blij van word, is dat we na een campagne 40 pleeggezinnen hebben gevonden'
'Waar ik heel blij van word, is dat we na een campagne 40 pleeggezinnen hebben gevonden' Foto: Bob Awick

'Ik wil weten wat er leeft in de wijk en actie ondernemen'

Geert-Jan Hendriks is de jongste wethouder van Gooise Meren. Hij is op zoek naar bestuurlijke vernieuwing. Dat wil hij bereiken door veel in dialoog te gaan met mensen uit de verschillende wijken en kernen in de gemeente. De portefeuille Leefbaarheid is hem wat dat betreft op het lijf geschreven. Daarnaast houdt hij zich onder andere bezig met financiën en jeugdzorg en is hij wijkwethouder voor onder andere Muiden.

U bent zo snel wethouder geworden, hoe is dit zo gegaan?
“Sinds mijn studententijd ben ik actief geworden voor D66 in Amsterdam-Zuid. Ik groeide op in Muiden, ging studeren in Amsterdam en ben terug verhuisd deze kant op. Nu woon ik met mijn vrouw en drie kinderen in Muiderberg. Daar begon ik bij de lokale D66 en in 2016 werd ik campagneleider voor de verkiezingen. Ik twijfelde of ik me moest kandideren voor het wethouderschap, maar ik heb het toch gedaan. Als je hart hebt voor de partij, moet je verantwoordelijkheidszin tonen. Daarbij moet er iets te kiezen zijn. En dus zei ik 'ja' tegen de kandidatuur. Twee weken voor de installatie wist ik dat ze mij als wethouder wilden hebben. Een echte verrassing. Het voelde ook als een cadeautje. Ik heb een grote passie voor openbaar bestuur en in de functie van wethouder kan ik echt mijn steentje bijdragen. Het voelt nog steeds als een grote eer."

U heeft een spannende nieuwe portefeuille: Leefbaarheid. Daar kunnen we heel veel projecten onder scharen. Wat betekent leefbaarheid voor u en wat zien de inwoners daarvan?
"Deze hele portefeuille is nieuw en we gaan allerlei projecten starten onder deze grote gemeenschappelijke noemer. We hebben eerst een leefbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Hoe kijken inwoners tegen hun eigen straat, buurt en wijk aan? De resultaten van het onderzoek presenteren we volgend voorjaar in een leefbaarheidsconferentie. We bespreken de resultaten en bepalen welke richting het op moet. Het moet in ieder geval concreet worden. We gaan met de inwonersgroepen wijkplannen maken. We werken daarbij van onderop: wat vinden de mensen uit de straat belangrijk? Wat vinden ze mooi in de straat? Waar worden ze blij van? Wat kan er nog beter? De gemeente moet aan de voorkant helder hebben wat er leeft in de wijken en hoe het daar gaat. Dat vraagt ook om anders denken; niet meer in een beleidsplan hier of een beheerplan daar, maar denken in mogelijkheden en oplossingen voor de buurt."

Gaat de gemeentelijst dan aan de slag met wensenlijstjes? Extra drempels in de straat, meer groen om de hoek en een lantaarnpaal voor de deur?
"U vraagt, wij draaien, is hier zeker niet aan de orde. We horen graag aan wat er leeft, maar houden daarbij rekening met de wijsheid van de minderheid en met de grote groep mensen die niet zo snel van zich laat horen. Het gemeentebestuur is er niet alleen voor de inwoners, maar kijkt ook naar het algemeen belang. We gaan per wijk werken en dat vraagt ook op het gemeentehuis om een omslag. We gaan actiepunten maken waar de inwoners blij van worden. We gaan voor de positieve insteek en beginnen met het maken van een lijst van de kernkwaliteiten per buurt en wijk. Wie woont hier, waar treffen de mensen elkaar, welke kansen laten we nog liggen? Vanuit daar gaan we kijken."

Jullie hebben toch al veel contact met diverse bewonersgroepen?
"Dat klopt en daar zijn wij heel blij mee. Maar ik weet ook: naast al deze groepen zijn er ook nog veel meer inwoners die niet in een bewonersgroep zitten of meedoen aan digitale onderzoeken. Daar ligt nog een grote uitdaging. Overigens draaien we in de Bussumse wijk Oostereng al een pilot met het maken van de wijkplannen. Daar moeten we volgend jaar flink mee op stoom zijn."

Hoe gaat het met de portefeuille Onderwijs?
"We zien in het land dat scholen kinderen naar huis moeten sturen als er een tekort is aan leraren. Wij hebben dit probleem dit jaar nog niet op grote schaal, maar ik maak mij hier wel zorgen over. Wat als er een grote griepepidemie komt? Ik kan geen knop omdraaien en meer leerkrachten regelen. Wel voer ik gesprekken met alle onderwijsinstanties om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Niet alleen op dit onderwerp, maar ook voor de jeugdhulpverlening. Beter samenwerken om het voor het kind beter georganiseerd te kijken. Wij doen het als regio goed en hebben bijvoorbeeld genoeg consulenten. Ook komt er in de regio extra budget om de jeugdzorg een boost te geven. Waar ik heel blij van word is dat we een campagne hebben gestart voor meer pleeggezinnen en we daardoor 40 aanmeldingen hebben gehad. Een mooie oplossing om te voorkomen dat een kind echt uit huis geplaatst wordt."

Hoe gaat het met de financiën van de gemeente?
"We staan er financieel goed voor. We geven alleen daar geld uit waar we accenten willen leggen als college. Daar gebruiken we incidentele gelden voor. We gaan geen structurele uitgaven uit de algemene reserve halen. Uiteindelijk willen we de lasten voor de burgers niet verhogen. We hopen deze zelfs te kunnen verlagen. Alleen geld lost niets op, soms kun je ook zaken anders organiseren. We blijven in ieder geval scherp kijken naar de uitgaven."

'Het kwam als een grote verrassing dat ik wethouder mocht worden'

Wie verdient een pluim?
"Ik kan er velen noemen, maar pik er twee uit: onze wijkadviseurs Lysette Lubbers en Kees Mellema. Zij vertegenwoordigen voor mij het nieuwe Gooise Meren: ze zijn altijd buiten, op de hoogte van wat er speelt en heel benaderbaar. Daar ben ik trots op. Ook op Saïd uit de Keverdijk in Naarden omdat hij het lef heeft gehad voorzitter te worden van het buurtplatform. Hij weet niet hoe wij werken op het gemeentehuis, maar weet exact wat er gebeurt in de wijk en heeft hart voor zijn leefomgeving. Ik hoop nog veel meer van dit soort mooie sleutelfiguren te mogen ontmoeten."