Afbeelding
Foto:

Uit de historie van Bussum en het Gooi

Hoe Vitus Sint Vitus werd

Sint Nicolaas kennen we allemaal. Sint Vitus veel minder. Hoe werd Vitus een Heilige? Net zoals bij Sint Nicolaas is ook het leven van Sint Vitus omgeven door vele legenden.

Omstreeks het jaar 300 woonde op Sicilië een rijk edelman met een zoon van 10 jaar: Vitus. De opvoeder van Vitus was christen en ook Vitus werd christen en deed wonderen. Christenen werd vervolgd in die tijd. Vitus' vader probeerde hem van dit geloof af te brengen. Toen dat niet lukte nam de gouverneur van Sicilië maatregelen. De gouverneur beval de beul hem te slaan, maar de armen van de beul verstijfden en de handen van de gouverneur werden krachteloos. Vitus bad tot God en de gouverneur werd genezen. Toen probeerde zijn vader hem met geschenken en andere verleidingen tot andere gedachten te brengen. Engelen beschermden hem echter en het licht van engelen was zo fel dat zijn vader met blindheid werd geslagen. Toen de heidense goden de blindheid niet konden genezen, vroeg hij zijn zoon hem te genezen. Dat deed Vitus uit naam van God.

Enige tijd later werd de zoon van de keizer gekweld door een duivel. Alleen Vitus kon hem genezen, zei men. Vitus werd naar Rome ontboden en bevrijdde, in naam van God, de zoon van de duivel. Maar degenen die God bespot hadden, vielen dood neer. De keizer was opgetogen over de genezing en wilde Vitus vorstelijk belonen. Toen Vitus dat weigerde, strafte de keizer hem, maar Vitus werd geen haar gekrenkt: de kettingen in gevangenis verpulverden; de wilde dieren in de arena likten zijn voeten. God bevrijdde hem ongedeerd uit een pot met kokende pek. Toen de keizer zijn opvoeders wilde laten martelen, werden Vitus en zijn opvoeders door God weggenomen en vonden ze rust onder een boom aan de liefelijke rivier, ver weg van Rome. Daar redde Vitus een edele vrouw van de verdrinkingsdood. Vitus vroeg haar om hem te begraven als hij zou overlijden. En aldus geschiedde.

Vitus werd al snel als heilige vereerd: Sint Vitus dus. Eerst op Sicilië, later ook elders in Europa. 1050 jaar geleden werd het Gooi (eigenlijk Naerdincklant) eigendom van het klooster in Elten. Sint Vitus was daar de patroonheilige. En dat is de reden van vanaf die tijd Sint Vitus ook in het Gooi de patroonheilige werd.

Tekst en foto's: Klaas Oosterom

Bron: A.C.J. de Vrankrijker: Sint Vitus. 1955 Paul Brand Bussum.

St.Vitus raam in de St. Vitus kathedraal in Praag
Sint Vitus, vroeger in de St. Vituskerk, nu in de Maria/Koepelkerk