Als je in een rolstoel zit, is dit een barrière.
Als je in een rolstoel zit, is dit een barrière. Foto: Bob Awick

Werken aan toegankelijker centrum

BUSSUM Het centrum van Bussum moet toegankelijker gemaakt worden voor mensen met een beperking. Dat plan heeft de gemeente.

Er wordt een toegankelijkheidstoets gedaan van de openbare ruimte en de winkels. De komende weken gaan, zonder dat mensen dat merken, experts en mysteryguests de straat op om te checken hoe Bussum ervoor staat qua toegankelijkheid voor slechtzienden, blinden, doven en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Er wordt gekeken wat er verbeterd kan worden.

Het hele plan duurt ongeveer negen maanden. Na de toegankelijkheidstoets wordt er een rapport met verbeterpunten opgesteld. Dat wordt vervolgens weer voorgelegd aan het gemeentebestuur, zodat er gekeken kan worden naar wat er aangepakt moet worden. Nadat de gemeente dat heeft opgepakt volgt er nog een toegankelijkheidstoets om te kijken of de toegankelijkheid echt verbeterd is.
Burgemeester Han ter Heegde verwacht geen levensgrote aanpassingen. "Toegankelijkheid hebben we namelijk al hoog in het vaandel staan en we proberen dat zo goed mogelijk toe te passen. Maar het kan geen kwaad om nog eens gerichter te kijken en eventuele aanpassingen te doen", aldus de burgemeester.

Dat Gooise Meren werkt aan de verbeterde toegankelijkheid komt onder meer doordat Bussum een van de pilotgebieden is van MKB Nederland.