Alexander Luijten wil kijken naar nieuwe vormen van wonen, werken en bedrijvigheid - ook in Bussum centrum.
Alexander Luijten wil kijken naar nieuwe vormen van wonen, werken en bedrijvigheid - ook in Bussum centrum. Foto: Bob Awick

'We moeten initiatieven van inwoners niet in de weg staan'

Alexander Luijten heeft namens de VVD in de raad van Bussum en later de raad van Gooise Meren heel wat ervaring opgedaan. Hij is nu een half jaar wethouder en dat bevalt hem goed. In zijn portefeuille zitten onder andere economie, sport, cultuur, toerisme en subsidiebeleid.

U was de laatste 6,5 jaar fractievoorzitter van de VVD, hoe is het om nu wethouder te zijn?
"Het is een hele overstap, maar wel een hele leuke. Je rol is minder politiek dan als lid van de gemeenteraad. Je moet andere, algemene belangen meenemen. Maar het is voor mij ook overzichtelijker geworden. Het leven van gemeenteraadslid is ingewikkeld, je hebt in feite twee banen. Je werkt overdag en 's avonds ben je druk met het raadswerk. Dat betekent niet dat het nu rustiger is geworden, het is anders. Ik ben aangenaam verrast door waar je allemaal komt als wethouder. Je komt zo veel mooie dingen tegen en ontmoet zo veel mensen. Ik leer de gemeente nog beter kennen."

De gemeente heeft een behoorlijke post, zo'n 2,6 miljoen euro, aan subsidies voor verenigingen e.d. te verdelen, los van de subsidies voor sportclubs. Bij wie komt dat geld terecht?
"
Allereerst vind ik dat mensen zelf initiatieven moeten nemen, waarbij de gemeente dan de rol heeft om zaken, waar mogelijk, te faciliteren. Een mooi voorbeeld is theater DeMess in Naarden. Dat is een initiatief van vrijwilligers die daar veel tijd, energie en enthousiasme in hebben gestoken. Het belangrijkste in ons subsidiebeleid is dat de subsidie altijd een sluitpost moet zijn. De vereniging, of het initiatief, moet zelf de broek kunnen ophouden. Als het nodig is draagt de gemeente een steentje bij, maar dat moet niet de basis zijn. En de club moet aannemelijk kunnen maken dat ze ook voor verbinding met andere organisaties zorgt."

U mag als wethouder ook iets zeggen over de bestemming van het Scapinoterrrein. Komt daar nu een supermarkt of niet?
"In het coalitieakkoord hebben we duidelijke afspraken gemaakt. We zetten in op woningbouw en hebben ook Ahold, (eigenaar van het bestaande pand) te kennen gegeven dat dit onze voorkeur heeft. Maar los daarvan, alles wat je op het Scapinoterrein wilt doen is voor de omgeving heel ingrijpend. Dit voorjaar gaan we aan de slag met omwonenden en betrokkenen om te praten over de invulling."

Toerisme zit ook in uw portefeuille. Uit de recente enquête Gooise Meren Spreekt bleek dat inwoners niet staan te springen om meer toeristen.
"Wat het college betreft ligt de nadruk op watersport, een aantrekkelijke kust en cultuur en erfgoed. De toeristen die wij willen trekken uit bijvoorbeeld Amsterdam zijn de toeristen die voor cultuur en culturele evenementen komen. Niet de toeristen die voor de coffeeshops komen. Bij alle keuzes die we maken ten aanzien van toerisme moet je rekening houden met de natuur. We willen onze natuur koesteren, niet volbouwen. Ook gaan we als gemeente zelf geen extra evenementen organiseren om toeristen te trekken. We kijken vooral waar we initiatieven vanuit de bewoners en ondernemers kunnen faciliteren."

Er is de laatste maanden ook flink wat rumoer rond de sloop van allerlei monumenten en/of gezichtsbepalende panden in de gemeente. Denk aan het voormalige klooster Mariënburg, het Vonkgebouw, het pand aan de Huizerweg (alle in Bussum) en de Schoutenwerf in Muiden. Heeft de gemeente daar wel oog voor?
"Wat betreft het pand aan de Huizerweg, daar is binnen de gemeente over gesproken, maar het is niet zodanig bijzonder dat het als monument zou moeten worden bestempeld. Je kunt niet alles tegenhouden. We willen ook bouwen om onze jongere generatie woonruimte te bieden, dus meer sociaal bouwen. Het voormalige klooster Mariënburg heeft de gemeentelijke monumentenstatus gekregen. We verwachten dat er ook een aanvraag komt voor de Schoutenwerf. Daar gaan we ons als gemeente over buigen. Niet alles wat oud is heeft monumentale waarde. Het Vonkgebouw in Bussum is bijvoorbeeld een heel ander verhaal. Dat gebouw is door de gemeente aangekocht met als doel het te slopen om in te spelen op grote ingrepen rondom het spoor. Die zijn de komende tijd op die plek niet te verwachten. Daarom kijken we wat we kunnen doen om het pand, tegen redelijke kosten, voorlopig te behouden."

Waar bent u het meest trots op binnen de gemeente?
"Op de verenigingen en de mensen die samen veel voor elkaar krijgen. Dat wij daar als gemeente een bijdrage aan kunnen leveren maakt het extra leuk. We zijn als gemeente niet de initiator, maar moeten initiatieven ook niet in de weg staan. Dat geldt ook voor initiatieven van ondernemers. Mensen moeten kunnen ondernemen."

Over ondernemen gesproken, hoe gaat het college het ondernemersklimaat stimuleren?
"Gooise Meren is een welvarende gemeente, maar veel mensen werken buiten de regio. Het is van belang dat wij hier in de regio voor werkgelegenheid blijven zorgen, ook in verband met het mobiliteitsvraagstuk. Als iedereen dagelijks naar Amsterdam of Utrecht moet voor zijn werk slibben de snelwegen dicht. Daarnaast hebben we veel zzp'ers. We willen minder afhankelijk zijn van het economische klimaat door andersoortige werkgelegenheid te bieden: Nieuwe vormen van wonen, werken en bedrijvigheid, ook in het centrumgebied Bussum. We zijn bezig met een economische visie. Daar staat onder andere in hoe we het ondernemersklimaat aantrekkelijker kunnen maken. Recreatie en toerisme spelen daar ook een rol in. We willen daarbij profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam, ook omdat die stad overloopt."

'Als wethouder is je leven overzichtelijker dan als fractievoorzitter, maar niet minder druk'