Seniorensportleider Carola Turan begeleidt de senioren tijdens het fitcircuit.
Seniorensportleider Carola Turan begeleidt de senioren tijdens het fitcircuit. Foto: Bob Awick

Sporten voor 50-plussers bij NVC

Iedere donderdag komen tussen de vijftien en 25 senioren naar sportvereniging NVC om, onder leiding van Carola Turan, samen te sporten en te bewegen.

NAARDEN Het seniorensporten is 3,5 jaar geleden opgezet door de buurtsportcoaches en begon met vijf mensen. "En nu dus 25 sporters", aldus Carola. "De jongste is zeventig en de oudste 89 jaar en ze zijn heel enthousiast en sportief. We beginnen op de donderdag om 10.00 uur in het buurtsporthuis met een kopje koffie of thee en dan wordt er gesport."

Carola is seniorensportleider en gespecialiseerd in mensen met een lichamelijke beperking. "Senioren met een beperking kunnen dus ook gewoon langskomen, want ik kan voor hen een aangepast programma maken. Ik maak voor zes weken een programma met verschillende sporten en vorige week was dat het fitcircuit. Met fitnessapparatuur ga je oefeningen doen, dan heb je 20 seconden om te wisselen van apparatuur en dan weer fitnessen, totdat je klaar bent met het circuit. En voor de een is het sporten en voor de ander bewegen. Iedereen kan alles op zijn eigen tempo en manier doen."

"Deze week gaan we knotshockeyen met knotsen in plaats van een hockeystick en met een zachte bal. Je hoeft geen hockeyervaring te hebben om dit te spelen. We gaan altijd een maal in de maand sportief wandelen richting de Vesting. Tijdens de wandeling doen we krachtoefeningen. Ik probeer een gevarieerd programma samen te stellen voor zes weken, zodat iedereen het leuk vindt om te komen sporten. Het is ook heel belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Je bent puur voor jezelf bezig en om in beweging te blijven. Als het hard regent, te koud of heel guur weer is, kan er ook binnen gesport worden. Dit doen we altijd in samenspraak en als de meerderheid naar buiten wil, doen we dat."

Je betaalt per ochtend

"Je kunt op de donderdag vrijblijvend langskomen en je betaalt per keer. Het kost 4 euro inclusief twee kopjes koffie of thee en één uur sporten. Dus als je bijvoorbeeld niet van wandelen houdt, dan hoef je daar niet voor te betalen. Ook ben je vrij om te komen, maar ik adviseer wel om elke week te komen sporten want bewegen - en dan ook nog in de buitenlucht - is goed voor je lichaam en geest. En je bent nooit te oud om te sporten. Maar het gaat ook om iets anders en dat is het ook het sociale plaatje. Veel van de sporters wonen alleen en hebben hier echt vrienden gevonden. Ik hoor regelmatig dat ze na het sporten ook nog leuke activiteiten gaan doen. Als je denkt dat je niet goed mee kunt doen met het sporten of bewegen is dat helemaal niet erg. Als je maar in beweging bent en dat kun je op je eigen manier doen. En ik ben er ook altijd om je daarin te begeleiden."

"Ben je een 50-plusser of ver in de negentig? Kom langs op de donderdagochtend bij NVC aan de Amersfoortsestraatweg 14 om te kijken of het iets is voor jou. Het is niet leeftijdsgebonden, dus als je veertig jaar bent dan kun je ook langskomen en het is voor vrouwen en mannen. We zijn begonnen met een grote groep vrouwen, maar nu zijn de mannen de meerderheid. Dus dames, kom gewoon langs op de donderdagochtend. Iedereen kan twee keer gratis meesporten om te kijken of je het leuk vindt. Het is echt een hele leuke groep en de groep wordt steeds groter. Het gaat er ook om of je je prettig voelt in de groep. Maar dat denk ik wel, want het is elke donderdag een feestje om de sporters te begeleiden in de buitenlucht", aldus een enthousiaste Carola.

'Ben je een 50-plusser of ver in de negentig? Kom gewoon langs'