Barbara de Wolf en Bette Westera tijdens hun tournee in Utrecht.
Barbara de Wolf en Bette Westera tijdens hun tournee in Utrecht.

Naardense illustreert prentenboek
op rijm 'Wie durft, zegt Sinterklaas'

'Wie Durft? zegt Sinterklaas' is een prentenboek op rijm dat een alternatief vormt voor het traditionele verhaal met Zwarte Pieten.

NAARDEN "Ik hoor wel vaker dat mijn tekeningen op het werk van Fiep Westendorp lijken. Dat ligt waarschijnlijk aan de hoekige gezichtjes," vertelt illustratrice Barbara de Wolf uit Naarden. Zij maakte alle kleurrijke tekeningen voor het prentenboek genaamd: 'Wie durft? zegt Sinterklaas'.

Het boek ligt in de boekenwinkels en vindt daar al gretig aftrek. De eerste reacties én recensies op het boek zijn erg positief. De eerste druk is zelfs al uitverkocht. Daarbij tourt Barbara door het land met een show bij diverse boekenwinkels. Niet alleen Amsterdam, Utrecht en Den Haag, maar ook 'hometown' Naarden wordt aangedaan.

Feestelijke middag

Komende zaterdag om 13.00 uur zijn alle ouders en kinderen welkom in podium deMess voor een feestelijke middag. "Kinderboekenschrijfster Bette Westera leest voor, kinderen kunnen als kattenpietjes worden geschminkt, er zijn pepernoten, we gaan pietenmutsjes maken, we zingen met gitarist Diederik van Essel speciale liedjes zoals 'Kattenpiet Kapoentje geef het paard een zoentje' en we gaan live voor ieder kind een gedichtje met kleine tekening maken. Een bomvol en feestelijk programma."

Samenwerking

Barbara werkte al vaker met Bette aan prentenboeken, dus de samenwerking was snel beklonken. "Ik heb bij het gedicht, het is vrij lang voor een prentenboek, gekozen voor grote tekeningen waarop veel te zien is. Dan blijven de kinderen ook langer geboeid tijdens het voorlezen. Ik heb gekozen om de traditionele sinterklaaskleuren te gebruiken. Ik heb gewerkt in mijn typerende stijl, waarbij ik werk in collagevorm en met gemengde technieken zoals krijt, wasco, verf en papier met afbeeldingen van stof.

'We zingen: Kattenpiet Kapoentje, geef het paard een zoentje'

Irma en Bram van der Vlugt

Barbara vertelt hoe het boek is ontstaan: "Het idee was afkomstig van Irma van der Vlugt. Zij is de vrouw van Bram van de Vlugt, een zeer speciale vriend van Sinterklaas. Irma kreeg van haar vriendin Bette een Sinterklaasgedicht over kattenpieten. Ze zei direct: dat is zo leuk, waarom maak je er geen boek van? En zo gebeurde het dat Bette een heel lang gedicht schreef over kattenpieten die Sinterklaas met veel plezier helpen bij het bezorgen van de pakjes. Barbara vertelt tot slot in het kort waar het verhaal over gaat: "Er is één huis waar de katten niet naar binnen willen omdat daar een grote hond woont. Katten houden niet van honden, maar Sinterklaas wordt ook wat te oud voor het klusje en zo verzinnen ze dat de muizen mee kunnen helpen. In ruil hiervoor krijgen de muizen een bedje op de stoomboot en lekkere hapjes. Alleen, de grote mensen houden niet zo van al die muizen in huis..."

Barbara en Bette zijn zaterdag 1 december om 13.00 uur in deMess in Naarden, een kaartje kost 5 euro. Www.demess.nl.