Daniëlle Stapper, instructeur Bert Rigter en Pauline Dekker van het Rode Kruis.
Daniëlle Stapper, instructeur Bert Rigter en Pauline Dekker van het Rode Kruis. Foto: Bob Awick

'Steeds meer buurten kopen AED's, maar leer vooral ook reanimeren'

Leuk al die AED's in de gemeente, maar een reanimatiecursus is minstens net zo belangrijk.

BUSSUM Op steeds meer plekken in de gemeente zien er buurtbewoners die samen een Automatische Externe Defibrillator (AED) aanschaffen. Dit is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Het hart komt weer op gang nadat een elektrische schok wordt gegeven.

Het Rode Kruis Gooi en Vechtstreek heeft haar thuisbasis aan de Torenlaan in Bussum. Daar zitten medewerkers Daniëlle Stapper en Pauline Dekker in een voormalige kleuterschool. In het zaaltje beneden worden EHBO- en reanimatiecursussen gegeven. "Nog geen vier procent van de Nederlanders heeft een reanimatie- of EHBO-diploma. Dit is heel erg weinig. Ook als je het op Europees niveau bekijkt lopen wij hierin gigantisch achter. In Duitsland is het bijvoorbeeld verplicht wanneer je je rijbewijs haalt."
Het Rode Kruis kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een reanimatiecursus te doen. "Een cursus kun je al in vier uur doen en kost vier tientjes. Dat is de enige investering." Instructeur Bert Rigter gaat op de grond zitten bij de reanimatiepoppen. Het Rode Kruis is zeer blij is met alle initiatieven voor AED's. Bert: "Je ziet ze steeds vaker en dat is mooi. Maar ik zeg: leer eerst eens reanimeren, want daar redt je levens mee. Het is van levensbelang om zo snel mogelijk de reanimatie in te zetten. Je verhoogt daarmee de overlevingskans."
Bert geeft instructies aan Pauline Dekker. "Tijdens een oefensessie reanimeren werken we standaard met drie personen, waarbij twee de reanimatie doen en de derde persoon, in dit geval Daniëlle, belt 112 en pakt de AED erbij. De AED kan aangezet worden en praat tegen je en zegt dus precies wat je moet doen. Alleen duurt dit heel erg lang. De seconden tikken razendsnel weg. Tijd die je niet hebt." Om te zorgen dat het slachtoffer met een hartstilstand een kans maakt, is het de bedoeling dat het hart het bloed naar de hersenen pompt. "We beademen om iets van zuurstof in het lichaam te krijgen. Midden op de borst moet je hard de borstkas indrukken. Het is heel zwaar werk. Bij compressie duw je wel tot 6 centimeter diep en er een grote kans de ribben te breken. Dat klinkt vreselijk, maar het slachtoffer is op dat moment slap en het is de enige mogelijkheid."
"Landelijk is het het jaar van de reanimatie en het is goed om te zien dat het onderwerp leeft. We zien steeds meer AED's via de Hartstichting in het straatbeeld. Het Rode Kruis kan een cursus geven. Ook voor een privéclubje van zes bewoners uit een straat of een groepje ouders, oppa oma's, gastouders, noem maar op. We zijn nu ook bezig met scholen in Hilversum om te kijken of we daar EHBO-cursussen kunnen aanbieden. Het zou heel fijn zijn als scholieren met een diploma op zak van school af kunnen. We zien dat de bereidwilligheid onder scholen groot is."
Het Rode Kruis Bussum geeft 24 reanimatiecursussen weg voor Serious Request, waarbij geld voor het goede doel wordt opgehaald. Met de kortingscode SERIOUSREQUEST2018 kan men zich gratis aanmelden: kominactie.npo3fm.nl/actie/reanimatiecursus-bussum.