Martijn de Bruijn wil zo veel mogelijk geld ophalen voor KiKa met de marathon van Chicago.
Martijn de Bruijn wil zo veel mogelijk geld ophalen voor KiKa met de marathon van Chicago. Foto: Bob Awick

'Ik wil de marathon halen binnen vier uur en daar train ik hard voor'

Martijn de Bruijn uit Naarden gaat voor de tweede keer een marathon voor een goed doel rennen. Dit keer gaat hij naar Chicago om geld op te halen voor KiKa.

NAARDEN In 2016 heeft Martijn de Bruijn de marathon van New York gelopen voor het goede doel dance4life, dat de strijd aangaat met hiv en aids bij jongeren. En volgend jaar dus de marathon van Chicago en daar wil Martijn zeker 7500 euro aan sponsorgeld voor ophalen, maar als het aan hem ligt mag het veel meer zijn.

"Ik wil deze marathon lopen omdat de afgelopen jaren het genezingspercentage van kinderkanker gestegen is van 70 naar 75 procent, maar er kan nog veel meer winst geboekt worden. KiKa streeft naar 95 procent genezing voor alle kinderen met kanker en door steeds betere behandelingen krijgen de kinderen bovendien minder last van bijwerkingen en gevolgen."
Martijn vertelt dat hij na de marathon van New York met hardlooppensioen is gegaan. "Ik dacht altijd om maar één keer een marathon te rennen, want de voorbereiding en het hardlopen in New York waren heel pittig. Maar Stefan, een collega van mij, vertelde dat hij de marathon in Chicago ging rennen voor KiKa en hij vroeg of ik ook mee wilde doen. Daar moest ik even goed over nadenken, maar wat altijd in mijn achterhoofd bleef zitten, is dat ik een marathon binnen vier uur wil halen. In New York heb ik er twintig minuten langer over gedaan, dus heb ik deze kans met beide handen aangegrepen. Ik ben nu weer hard aan het trainen."
Twee maanden geleden begon Martijn met zijn Instagram 'slankmetkerst' omdat hij aanleg heeft om snel aan te komen en dan is vooral de maand december gevaarlijk met Sinterklaas en Kerstmis. "Tijdens de vorige marathontraining ben ik 6 kilo aangekomen. Dat was helaas geen spiermassa, maar gewoon te veel gegeten. Uiteindelijk ben ik ook gewoon geschikter voor een Netflixmarathon met een zak chips op de bank."

"Ik heb zelf geen kinderen, maar ik denk dat iedereen zich wel in kan denken hoe belangrijk het werk van KiKa is, want zoals Whitney Houston ooit al zong: 'I believe the children are our future'. Kinderen zijn ook de toekomst en moeten onbezorgd van hun kindertijd kunnen genieten. Ik sla dit soort mooie boodschappen uit liedjes, films en tv-series op op mijn laptop en als ik hardloop, zing ik dit soort liedjes in mijn hoofd en gaat voor mij het rennen makkelijker."

Martijn traint drie keer per week. "Tweemaal door de week zes kilometer en in het weekend wordt de afstand steeds groter. Ik train vaak bij het Naardermeer, op de hei en in de bossen in 't Gooi, maar soms ook op andere plekken zoals Zandvoort of Noordwijk, lekker bij de zee. In mei volgend jaar moet ik op een halve marathon zitten. Waar ik wel blij mee ben, is dat de stad Chicago vrij vlak is. Voor de marathon van New York heb ik niet optimaal kunnen trainen door een blessure. De bruggen in New York zijn heel heftig en ik was even vergeten dat ik daarvoor heuvels had moeten trainen. Na een kilometer of 25, bij de derde en zwaarste brug, vallen veel mensen af. Na die brug dacht ik: ik wil echt niet meer verder, maar ik moest door en ik ging ook door." Als mensen met Martijn mee willen trainen, dan kan dat en je hoeft niet per se een marathonafstand te lopen. "Ook niet denken: dat kan ik niet, want als ik het kan, kan iedereen het. Ik heb bij de eerste marathon gebruikgemaakt van de 'Hardlopen met Evy'-app omdat ik nog geen drie minuten achter elkaar kon hardlopen. Door die ervaring ga ik nu beter voorbereid te werk en laat ik mij niet gek maken door trainingsschema's. Ik loop en train op gezond verstand en met een groot doorzettingsvermogen omdat ik een bepaald doel voor ogen hebt en dat is KiKa: die kinderen hebben het echt zwaarder dan ik."

Om geld bij elkaar te krijgen voor KiKa heeft Martijn familie, vrienden, contacten en bedrijven - Martijn werkt als uitvoerend producent bij Talpa voor House of Talent - benaderd met de vraag of ze willen doneren, maar hij hoopt ook dat lezers hem willen steunen met deze goededoelenmarathon. Om geld op te halen, is Martijn bereid om tegenprestaties te leveren. "Laat mij jouw sinterklaasgedichten schrijven, huur me in als Piet om de cadeaus langs te brengen of om een kerstboom bij je thuis of bedrijf op te tuigen. In kerstbomen ben ik echt heel goed, het is bij mij dit jaar al voor Sinterklaas kerst in huis. Ik heb mijn huis verhuurd om een reclamefilmpje op te nemen in kerstsfeer en de opbrengst gaat naar KiKa. Als je dat wilt, kun je mij een mail sturen. Waar ik ook aan dacht was dat er ruim 15.000 huishoudens in Bussum zijn en als elk huishouden 1 euro overmaakt dan heb ik veel geld voor KiKa en dat is hard nodig. Denk ook niet dat een ander wel doneert en dat jij het niet hoeft te doen."

Mensen die de actie van Martijn en KiKa willen helpen, kunnen een bedrag doneren via https://2019.runforkikamarathon.nl/martijn-de-bruijn. "Iedereen kan ook contact met me opnemen door een mail te sturen naar info@martijndebruijn.nl. Als mensen zelf iets leuks bedenken en daarvoor geld aan KiKa willen doneren, sta ik daar voor open."

KiKa streeft naar 95 procent genezing voor alle kinderen met kanker