Afbeelding
Foto:

Uit de historie van Bussum en omgeving

Durf te leven…

De verschijning van het boek 't Hooge Nest zet de schijnwerper op een van de meest intrigerende huizen binnen de gemeente Gooise Meren. Het adres Driftweg 2 is gelegen aan de uiterste grens met de gemeente Huizen. Nu reikt de na-oorlogse Huizense bebouwing tot aan de tuin van de Naardense villa. Maar vroeger lag villa 't Hooge Nest eenzaam te midden van de velden en bossen op de Naardereng.

Het huis kent vele verhalen. De hartverscheurende gebeurtenissen in juli 1944 die Roxane van Iperen in haar boek beschrijft zijn de indrukwekkendste daarvan. Maar het oudste verhaal is ook het vertellen waard. Het gaat over het Bussumse meisje Doralisa ("Jet") Looman die op een feestje in 1916 de Zaanse soldaat Dirk Witte ontmoet. Dirk is de zoon van een onderwijzer en heeft de talenten om na zijn diensttijd een succesvolle maatschappelijke loopbaan te beginnen. En hij is ook een muzikale jongen.

Jet en Dirk trouwen in het Bussumse gemeentehuis in juli 1917 en gaan in Zaandam wonen. Aan de Zaanse architect P. Molenaar geven zij de opdracht om een huis te ontwerpen. Aan de afgelegen Driftweg in Naarden zal de villa worden gebouwd. De gemeenten Naarden en Huizen sluiten een overeenkomst voor de levering van "electrischen stroom" vanuit het Huizense leidingnet. Daar, in het nieuwe huis met de naam "De Arke", wordt op 28 juni 1921 dochter Doralisa geboren.

De bewoning door het gezin Witte is van korte duur. Al in augustus 1922 verhuist het naar de Gooilandseweg in Bussum. Vader Looman woont in afwachting van de verkoop daarna nog een aantal maanden aan de Driftweg. In december verandert "De Arke" van eigenaar, en van naam.

Dirk Witte maakt alle hoge verwachtingen uit zijn jeugd waar. Naast het directeurschap van een exportbedrijf en van een houthandel ontwikkelt het muzikale wonderkind zich tot een succesvolle liedjesschrijver. Een auto-ongeluk maakt op 10 november 1932 een vroegtijdig einde aan zijn leven.

Hans Jonker

Afbeelding
De Gooi en Eemlander 6 mei 1922
Bouwtekening P. Molenaar 1920 (bron: archief gemeente Gooise Meren)