Thijn Westermann richtte in 2011 de Werkgroep Groen Muiderberg op.
Thijn Westermann richtte in 2011 de Werkgroep Groen Muiderberg op. Foto's: Yvette de Vries

Eerste Remembrance Day For Lost Species

Het totale verlies aan natuur, of het nu gaat om dieren, planten, stilte of duisternis: veel mensen voelen echte rouw. De wereldwijde Remembrance Day is er om invulling te geven aan die rouw. De dag wordt dit jaar voor het eerst in Nederland - in het Naardermeer - georganiseerd.

MUIDERBERG "Het is echt een moment om stil te staan bij het verlies aan natuur", vertelt Thijn Westermann. Zij organiseert namens Groen Muiderberg de allereerste Remembrance Day for Lost Species in Nederland. Op 30 november wordt in het Naardermeer stilgestaan bij het uitsterven van diersoorten, planten en het verlies aan stilte en duisternis.

In andere delen van de wereld wordt deze dag al langer georganiseerd. In Gooise Meren wordt stilgestaan bij de verliezen op het gebied van natuur en biodiversiteit en de rol die de mens hierin speelt. Maar ook hoe het tij kan worden gekeerd. Thijn roept, ook met deze Remembrance Day, op tot bewustwording. "Het verlies is niet in geld uit te drukken." Wat haar betreft moet bij elke beslissing, of het nou om het aanleggen van een weg gaat of over maaibeleid, de natuurwaarden meegenomen worden. "Er moeten afwegingen worden gemaakt tussen natuur, milieu en economie. Er moet meer balans komen." Volgens haar sluiten veel mensen zich ook af voor de negatieve gevolgen. "Het verlies is niet in geld uit te drukken. Er gaat zo veel natuur verloren, de CO2-normen en de klimaatdoeleinden halen we niet. Feiten en kennis zijn kennelijk nog steeds niet genoeg, niet voor consumenten en niet voor beleidsmakers, om er echt iets aan te doen." Het programma is gevarieerd met sprekers als René Bos, Denker des Vaderlands en ontdekkingsreizigster en schrijfster Arita Baaijens. Luc Hoogenstein, ecoloog Natuurmonumenten vertelt het verhaal van het ontstaan van het Naardermeer. Verder is er muziek, wordt er kunst gemaakt, is er een gezamenlijke maaltijd en zijn er tal van rituelen. Rond 21.30 uur is een korte stille tocht met als eindpunt het Naardermeer.

De Remembrance Day is op de Meerkade 7 in Muiderberg. Aanmelden via info@groenmuiderberg.nl. De toegang is gratis, de biologische vegetarische maaltijd kost € 15,-.

Verschillende bloemen zijn belangrijk voor de biodiversiteit.
Nu grazen er nog volop runderen.
Bessen zijn een belangrijke voedingsbron voor vogels.
Het Naardermeer zou 100 jaar geleden eigenlijk een vuilnisbelt worden.