Odette van Kaam heeft het boek geschreven.
Odette van Kaam heeft het boek geschreven. Foto: Bob Awick

Odette maakt spannend prentenboek over Maurits de Stoomkabouter

BUSSUM "Het idee van het prentenboek 'Maurits de Stoomkabouter' is ontstaan in Harz in Duitsland", vertelt de Bussumse auteur Odette van Kaam. "Mijn twee zonen waren vroeger gek op stoomlocomotieven en daarom gingen we met de familie van mijn broer regelmatig een paar dagen naar Harz waar de stoomtreinen nog steeds rijden."

"Ze vonden het heel spannend om 's avonds na het eten, als het donker was, naar het station te lopen en dan zagen ze een vaag schijnsel van een lantaarn die op de locomotieven scheen. De locomotieven stonden dan zachtjes te puffen en door die stoom werd het mysterieus. Op een gegeven moment zie ik tegen de twee jongsten, mijn zoon en neefje: 'Moet je eens kijken onder de locomotief. Daar zijn allemaal stoomkaboutertjes aan het werk' en dat vonden ze heel spannend."

Zo is het verhaal ontstaan over Maurits de Stoomkabouter die in de donkere nachten, als alle grote mensen en kinderen slapen, samen met zijn stoomkaboutervriendjes tevoorschijn komt. In het vage licht van de maan gaan zij hard aan het werk om de grote zwarte stoomlocomotief blinkend schoon te krijgen voor de nieuwe dag. Maurits wil niets liever dan een superstoomkabouter worden, want dan krijg je van de hoofdkabouter een prachtige gekleurde pin op je muts! Maar... dat is een hele klus, want je moet netjes werken en mag geen herrie maken. Maurits doet vreselijk zijn best, maar dan gaat het allemaal mis…

Odette vertelt dat dit verhaal legendarisch is geworden in de familie. "Mijn zonen zijn nu volwassen en hebben zelf kinderen. Maar elke keer werd de vraag gesteld: 'Mam, maak van het verhaal een boek zodat alle kinderen dit geweldige verhaal kunnen lezen. Daar ben ik eens goed over na gaan denken en toen heb ik het verhaal geschreven, maar ik moest nog wel iemand vinden die de tekeningen kon maken. Mijn aangetrouwde nichtje, Ingrid van der Krol, is portretschilderes en was tekeningen aan het maken voor een boekje voor haar broer. Ik heb haar toen gevraagd en ze zei meteen ja. We hebben een jaar aan het boek gewerkt, want een verhaal vertellen aan je kinderen is iets anders dan het op papier zetten."

"Ik heb het manuscript laten lezen door Hedwig van Lier, die al jaren auteurs begeleidt. Door haar adviezen ben ik weer achter de computer gaan zitten om het te herschrijven. Mijn grootste fout was dat Maurits pas op pagina vier naar voren kwam en dat snappen de kinderen niet. Hij moet meteen op de eerste pagina staan. Nadat het boek herschreven was, kon het naar de drukker en ligt 'Maurits de Stoomkabouter' nu bij boekhandel Los in Bussum."

En hoe vinden de zonen het boek? "Ze hebben het nog niet gezien. Niemand nog, maar zondag presenteer ik mijn prentenboek aan familie en vrienden in het Spoorwegmuseum en is hun langgekoesterde wens om een verhaal te maken over de stoomkabouters uitgekomen. En onze kinderen en kleinkinderen zijn er ook bij, want die gaan nog steeds weekendjes naar Harz en de kleinkinderen kennen ook het verhaal van Maurits."