Havenstraat 136
Havenstraat 136 Foto: Picasa

Uit de historie van Bussum en het Gooi

Jumbo in de Havenstraat

Aan het begin van de vorige eeuw was de hoek van de Havenstraat en de Kapelstraat een druk centraal punt in de Bussumse winkelstraten. In 1914 zou het Zaanse kruideniersbedrijf Albert Heijn haar eerste filiaal dan ook openen op deze toplocatie. Eerder al koos voor dit gedeelte van de Havenstraat winkelier F.T.Böhm. Op nummer 12 (nu 136) vestigde hij een koek- en bankethandel onder de naam De Witte Olifant. Een opmerkelijke naam voor een winkel in zoetigheid.

De Witte Olifant was indertijd een handelsmerk van de Zaanse beschuit- en koekbakkerij Hille. De afbeelding op de verpakking was heel herkenbaar. Mogelijkerwijs heeft hetzelfde (veel oudere) beeldmerk van de Belgische chocoladeproducent Côte d'Or model gestaan. De olifant sierde de trommels waaruit de winkeliers hun onverpakte Hille-koekjes en -beschuiten verkochten.

In 1911 verhuisde Bôhm naar de overkant van de Havenstraat. Aan de gevel van de winkel op de hoek met het Wilhelminaplantsoen heeft jarenlang een bord met De Witte Olifant uitgehangen. Nu is hier een juwelierszaak gevestigd.

De naam De Witte Olifant leeft voort in Zaanstad. Een nieuwbouwproject op de plaats van de vroegere Hille-fabrieken is naar het handelsmerk genoemd.

Hans Jonker

De Bussumsche Courant 21 juni 1911
Koekblik (foto: Stichting Albert Heijn Erfgoed)
Havenstraat 12 (vóór 1911)
Afbeelding