Greet is een pietenpak aan het herstellen.
Greet is een pietenpak aan het herstellen. Foto's: Bob Awick

'Pietenpakdames' zijn al weken druk bezig

Tien nachtjes slapen en dan komt Sinterklaas met zijn Pieten naar de Vesting. Door de 'pietenpakdames' ziet iedereen er weer spic en span uit.

NAARDEN De dames van de pietenpakkennaaigroep zijn al weken bezig om de pietenpakken te controleren en te herstellen als dat nodig is.

"Het kan zijn dat we knopen moet aannaaien of ritsen moeten herstellen", vertelt vrijwilligster Maik Willeman van de Stichting Burgerzin Naarden die al jaren de intocht verzorgt. "Het kan gebeuren dat een Piet iets zwaarder of slanker is geworden en dan passen we de pakken aan. Elke Piet heeft zijn eigen pietenpak."

Vier dames

Maik doet dit werk niet alleen. "Samen met Petra, Greet en Joyce ben ik al weken elke maandagavond bezig met de pakken. Petra en Greet zijn de naaisters en Joyce en ik doen bijvoorbeeld de knoopjes, ritsen en andere kleine klusjes. Het is altijd heel gezellig samen en natuurlijk komen de Pieten langs om hun pak te passen. Maandagavond kwam de Hoofdpiet langs om te kijken of we iets aan zijn pak moesten doen."

De dames herstellen in totaal zo'n veertig pakken waaronder ook de kinderpietjespakken. "We zijn toevallig bij elkaar gekomen. Op een gegeven moment stopte de dame die het eerst deed en hebben wij het geleidelijk overgenomen. We doen dit al vele jaren met heel veel plezier. Ook hebben we een eigen kledingpietengroepsapp, zodat we altijd contact met elkaar hebben en we sturen appjes als er iets moet gebeuren of als we iets willen weten."

"En natuurlijk vergeten we Sinterklaas ook niet, maar zijn pak en mantel blijven eigenlijk altijd heel netjes. Het zijn de Pieten en Pietjes die vaak rare dingen doen, zoals springen of dansen en dan kan er weleens wat misgaan. Dat is geen probleem, want we repareren het met veel enthousiasme. Alle pakken liggen keurig op tijd klaar voor de intocht op zaterdag 24 november, zodat alle Pieten er weer mooi uitzien."

Er worden in totaal zo'n veertig pietenpakken hersteld

Petra, Joyce en Maik bekijken de pakken.
Joyce en Petra horen bij de pietenpakkennaaigroep.