Het trotse team.
Het trotse team. Foto: Willem de Zwijger

Willem de Zwijger is excellente Havisten Competent-school

BUSSUM Supertrots zijn de medewerkers en de directie van het Willem de Zwijger College. De school kreeg namelijk vorige week het predicaat 'Excellente school voor het Havisten Competent (HaCo)' uitgereikt. Ze behoren nu als enige in de regio tot een netwerk van 32 havo-scholen in het land.

Het zogenoemde HaCo-team van de school vernam het goede nieuws op het jaarlijkse HaCo-congres. Het team kreeg lovende woorden, felicitaties én een symbolisch gevelbordje. HaCo heeft als doel het havo-onderwijs beter te laten aansluiten bij de vervolgopleidingen van het hoger beroepsonderwijs.

Actieve werkvormen

De school legt uit hoe ze hier in de praktijk mee werken. "De 'Willem-havisten' gaan in de lessen zo veel mogelijk aan de slag met activerende werkvormen die nauw aansluiten bij situaties uit de praktijk. Hiermee oefenen ze de competenties die op het hbo belangrijk zijn."

"Zo werken ze bijvoorbeeld in havo 2 en 3 aan de hand van praktische opdrachten met de nadruk op samenwerken, presenteren, nadenken over hun rol in de groep en het oplossen van problemen. In de bovenbouw zijn er de HaCo-vakken E&T, Business, Wereldburgers en Design. Havo 5 sluit af met een HaCo-profielwerkstuk in een van die vakken."

Certificaat

"Tijdens de buitenlandreis oefenen de leerlingen de competenties in internationaal perspectief. Beoordelingen vinden plaats door middel van reflectiegesprekken, waarin de leerling zelf een belangrijke rol heeft."

"Natuurlijk krijgt iedere HaCo-leerling bij het havodiploma het felbegeerde HaCo-certificaat, dat garant staat voor een soepele overgang naar het hbo."