Afbeelding
Foto: Picasa

Een uitgelezen boek

Van het westelijk front geen nieuws

Het is de titel van het beroemdste boek over de Eerste Wereldoorlog. Een klassieker! De schrijver is Erich Maria Remarque (pseudoniem van Erich Paul Remark, 1898-1970).

Het boek, gebaseerd op zijn oorlogservaringen in de westelijke loopgravenoorlog, verscheen in 1929 in Duitsland. In dat jaar werden er 1,2 miljoen exemplaren verkocht. Het werd in 1933 verboden en in het openbaar verbrand. Het zou maar aanzetten tot nadenken en defaitisme. In Nederland werd het tijdens de bezetting ook verboden. Een deel van de veertiende druk werd op last van de bezetter vernietigd.

Remarque schreef: "Dit boek wil noch een aanklacht noch een bekentenis zijn. Het wil alleen een poging wagen verslag uit te brengen over een generatie die door de oorlog vernield werd, ook als ze aan zijn granaten wist te ontkomen."

Twee exemplaren van uitgever Bijleveld in de geautoriseerde vertaling van Annie Salomons: 14e druk (1931) en 23ste druk (1983).

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor € 15. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.