25 jarig jubileum in 1983. Vlnr: Gerda, Frans, Nicole, Cisca.
25 jarig jubileum in 1983. Vlnr: Gerda, Frans, Nicole, Cisca. Foto: Picasa

Uit de historie van Bussum en het Gooi

Kruidenier in Bussum

Middenstanders, zoals kruideniers, waren vroeger de ruggengraad van de samenleving. Wat was een kruidenier? Een winkelier in de periode vóór dat de supermarkt met zelfbediening er kwam en waar je niet-bederfelijke levensmiddelen kon kopen. Boodschappen konden bezorgd worden.

Frans Dekker was kruidenier. Hij werd in 1934 in Wervershoof geboren. Hij bezocht de R-K Jongensschool en ging in 1952 als bakkersbediende werken en 's avond studeren: middenstanddiploma, kleinhandel tabak, vakbekwaamheid kruideniersbedrijf. In 1954 ging hij in militaire dienst. In 1958 kon hij het kruideniersbedrijf van Bongers, Raadhuisstraat 14 in Bussum overnemen. Hij huurde het pand, nam de inventaris en de klanten over voor 3000 gulden. Hij leende daarvoor geld bij zijn ouders en ging daar met zijn ouders en jongere broer wonen. Zijn vader kon meewerken. Groothandel Van de Linde, Iepenlaan 11, was zijn belangrijkste leverancier.

In 1971 trouwt Frans met Gerda Bosman (weduwe met dochter Cisca). Het werd toen wel erg krap op Raadhuistraat 14 met inwonende (schoon)ouders. Bovendien waren er plannen om de woningen in de Raadhuisstraat af te breken. Ze doen er alles aan om elders woonruimte te vinden. Zelfs richten ze een verzoek aan Prins Bernhard.

De sloop ging door en waar hun winkel stond kwam 'het Gat van Bussum' (nu: Nieuwe Brink). In 1974 kon hij de kruidenierszaak van Lodder, Eendrachtpark 82, overnemen. Dochter Nicole wordt geboren. Het Eendrachtpark, gebouwd in 1925, was een woonwijk van de woningbouwvereniging Patrimonium. In die tijd was het gebruikelijk dat winkels tussen de woonhuizen stonden. Behalve een kruidenier was er in het Eendrachtpark ook een slagers- en een bakkerswinkel. In de openingsaanbieding op maandag 25 maart 1974 konden klanten een 2-liter kruik sherry kopen voor f. 9,50 en een pak Enkhuizer mergpijpjes voor 98 cent! Dekker ging in zee met de inkoopcombinatie ENKABE en het assortiment werd uitgebreid met gekoelde en diepvries producten. Zij hadden een goede tijd. Gerda pakte de reclame modern aan. In 1983 werd het 25-jarig jubileum gevierd met een mis, borrel, bowlen en een feest. Maar de opkomst van de supermarkt maakte het moeilijk om te overleven. Gerda voegde speelgoed en kleding aan het assortiment toe. Maar in 1989 stopten ze definitief met de winkel. In 1996 overleed Frans.

Klaas Oosterom, met dank aan Gerda Dekker. Schilderijen zijn gemaakt door lijstenmaker Kees Dekker.

De winkel Raadhuisstraat 14
De winkel Eendrachtpark 82
Afbeelding