Maarten, Eric en Anke willen zoveel mogelijk ruchtbaarheid geven aan de BuurtAED.
Maarten, Eric en Anke willen zoveel mogelijk ruchtbaarheid geven aan de BuurtAED. Foto's: Yvette de Vries

Eric en Anke Herber hebben zelf alvast een BuurtAED aangeschaft

Nog even en heel het land hangt vol met BuurtAED's. Ook in Gooise Meren worden crowdfundingacties opgestart. Er lopen nu elf inzamelingsacties.

NAARDEN Flink wat inwoners in de gemeente lopen warm voor de BuurtAED. In zeventien buurten is een crowdfundingactie gestart, via de Nederlandse Hartstichting, om er een aan te schaffen. Inmiddels is voor vijf van deze acties het benodigde bedrag binnen. De gemeente springt eventueel ook nog financieel bij.

Eric en Anke Herber zijn ook een actie gestart voor een BuurtAED, al hebben zij het iets anders aangepakt. Zij hebben de AED, die sinds vorige week donderdag aan de gevel van hun huis aan het Jac. P. Thijssepark 65 in Naarden hangt, zelf aangeschaft en zijn achteraf een crowdfundigactie gestart.

Eric: "De gemeente heeft aangegeven dat zij de BuurtAED's willen steunen, maar alleen als het apparaat via een buurtparticipatie is aangeschaft." De actie is inmiddels officieel aangemeld op de website van de Hartstichting en al meer dan de helft van het benodigde bedrag is binnen. Ze doen het dus eigenlijk in omgekeerde volgorde en maken zich nu hard om de buurt te activeren. Eric: "Ik houd niet zo van wachten, als ik iets bedenk wil ik het ook meteen regelen. Ik zag dat er in onze buurt nog geen BuurtAED was." Hun actie is overigens niet onopgemerkt gebleven. Hun overbuurman Maarten werkt bij het bedrijf G4S Training & Safety en zij gaan voor twaalf buurtbewoners gratis een praktijktraining AED-buurthulpverlener verzorgen. Want een apparaat aanschaffen en ophangen is één, het leren bedienen is een ander verhaal. Mocht het via crowdfundig niet helemaal lukken dan heeft de gemeente aangegeven het laatste zetje te willen geven. Inwoners moeten wel zelf het grootste bedrag bijeen hebben gebracht. Het gaat om zo'n 10 AED's per jaar waar de gemeente wil bijspringen. In Bussum zijn er momenteel vier crowdfundingacties, in Naarden ook en in Muiden drie. In Muiderberg is er nog geen in de kern opgestart. De BuurtAED is een gezamenlijk initiatief van de Hartstichting en Philips om in zo veel mogelijk woonwijken AED's te krijgen. Dat aantal is nu nog laag, terwijl juist in woonwijken de meeste hartstilstanden plaatsvinden. Een AED is een apparaat dat door een schok kan zorgen dat iemand een hartstilstand overleeft. In principe kan iedereen een AED bedienen. Toch raadt de Hartstichting wel een reanimatiecursus aan, zodat je kunt oefenen met het gebruik van het apparaat. De overlevingskans met een AED is vele malen groter. Per jaar krijgen ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In totaal zijn er in het land 1.409 acties gestart, waarvan er al 297 zijn gelukt. De teller van het aantal donateurs staat op 18.577. Wie zelf een actie wil starten kan dat doen via www.buurtaed.nl.

In de Hamerstraat in Bussum hangt ook een BuurtAED.