Ruthy Beutick, sociaal werker bij Versa steunt de mantelzorgers.
Ruthy Beutick, sociaal werker bij Versa steunt de mantelzorgers.

Mantelzorgers worden in Gooise Meren twee dagen in het zonnetje gezet

Dit jaar zijn er activiteiten in Bussum en Muiden op de Dag van de Mantelzorg. De meeste mantelzorgers zorgen voor ouders, een partner of kind.

GOOISE MEREN Eigenlijk zouden mantelzorgers vaker in het zonnetje gezet moeten worden en niet alleen op de Dag van de Mantelzorg. Dat vindt ook Ruthy Beutick, sociaal werker bij Versa en contactpersoon voor mantelzorgers. In heel Nederland zijn er maar liefst 4.4 miljoen mantelzorgers.

De Dag van de Mantelzorger is officieel zaterdag 10 november, maar in Gooise Meren start hij al op vrijdag met een verwendag met onder meer stoelmassages en kleuradvies. De ochtend, die plaatsvindt in FIER bij Fort Werk IV in Bussum, wordt afgesloten met een lunch. 's-Avonds zijn de mantelzorgers uitgenodigd voor de film 'A Star Is Born' bij Filmhuis Bussum. Zaterdag is er vanaf 10.00 tot 14.00 uur een heel programma op poten gezet in Muiden bij biologische boerderij De Groene Griffioen.

Ruthy vertelt dat ideeën voor de invulling van beide dagen zijn opgehaald bij de mantelzorgers zelf. Op zaterdag is er, naast allerlei creatieve workshops, ook een rondleiding op de boerderij. Overigens zijn ook de mantelzorgers die niet geregistreerd staan en geen officiële uitnodiging hebben ontvangen welkom bij de activiteiten. Van de groep mantelzorgers die bij de gemeente in beeld is, is het merendeel vrouw. Dat betekent volgens Ruthy niet dat er niet ook veel mannen zijn die mantelzorger zijn. Ook zullen er veel meer mensen zijn die mantelzorger zijn, maar zich niet als zodanig geregistreerd hebben. Voor veel mensen is het een drempel om zich als mantelzorger aan te melden, weet Ruthy. "Veel mensen zeggen: 'dat doe je gewoon', terwijl het dat natuurlijk niet is."

Groot verschil

Uit haar eigen contacten met de mantelzorgers - er worden maandelijks creatieve ochtenden georganiseerd - weet ze dat veel mantelzorgers zorgen voor een dementerende partner, een kind met een beperking of voor ouders. Ruthy: "Soms rol je er ook in. Dan begint het met af en toe koken voor een buurman of buurvrouw en voor je het weet doe je steeds meer." Volgens haar is er een groot verschil in acceptatieproces wanneer je voor een partner met dementie zorgt of voor je eigen kind. "De mantelzorg voor een kind met een beperking start vaak al vanaf de wieg. Maar als je opeens voor een partner met dementie moet zorgen, een partner die als het ware 'jouw' partner niet meer is, is dat een heel ander acceptatieproces." Voor mantelzorgers worden er in de gemeente al langer activiteiten georganiseerd om de mantelzorgers een beetje te ontzorgen. Zo is er elke eerste dinsdag van de maand een creativiteitsgroep in Naarden en elke laatste donderdag van de maand in Muiden. Meer informatie daarover en ook over speciale cursussen voor mantelzorgers is te vinden op de site van Versa Welzijn.

Het programma van de Dag van de Mantelzorg is te vinden op versawelzijn.nl/mantelzorgers.

'Voor je partner zorgen is een ander acceptatieproces'