Caroline Blokker heeft WereldLichtjesdag in Bussum dit jaar opgepakt en speelt zelf op de de piano en zingt.
Caroline Blokker heeft WereldLichtjesdag in Bussum dit jaar opgepakt en speelt zelf op de de piano en zingt. Foto's: John ten Boer

Kaarsen aansteken voor overleden kinderen

Elk jaar, op de tweede zondag van december, is het WereldLichtjesdag. Er wordt dan stilgestaan bij het overlijden van kinderen om een lichtpuntje te bieden in de donkere dagen. De WereldLichtjesdag in Bussum is op zondag 9 december ter nagedachtenis aan die overleden kinderen. "Het maakt niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is", vertelt Caroline Blokker. "Je kind zit altijd in je hart en gedachten."

BUSSUM "Door de WereldLichtjesdag wordt de wereld letterlijk wat lichter voor mensen die een kind hebben verloren en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet."

WereldLichtjesdag is ontstaan in 1997 in Amerika onder de naam World Wide Candle Lighting.
"Door twee moeders is het naar Nederland gehaald. Als je kind overlijdt, wordt er de eerste paar maanden nog aan je gevraagd hoe het met je gaat, maar dan ebt de belangstelling langzaam weg. Voor ouders blijft de pijn heel diep zitten. WereldLichtjesdag is een soort herdenkingsbijeenkomst voor ouders om dat verdriet samen te delen. En omdat het wereldwijd is, krijg je 24 uur lang een golf van lichtjes die de wereld letterlijk wat lichter maken, wat ons een stukje verlichting in deze donkere dagen geeft. In december zijn ook de feestdagen en dan kan het gemis nog groter worden. De maand december is voor veel ouders dan ook een zeer moeilijke en vaak verdrietige maand."

Kaarsen aansteken

De bijeenkomst van WereldLichtjesdag is in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Meulenwiekenlaan, maar de herdenking is niet religieus. "Om 18.00 uur gaan de deuren open en rond 19.00 uur worden de ouders uitgenodigd om naar voren te komen. De namen van de overleden kinderen worden genoemd en daarna steken de ouders een kaars aan voor hun overleden kind. Familie, zoals broers, zussen, opa's en oma's, en vrienden zijn natuurlijk ook welkom. Maar ambulancepersoneel, brandweer, politie, docenten en leerkrachten kunnen ook naar de bijeenkomst komen, want voor hen kan het overlijden van een kind grote impact hebben."

Altijd in mijn hart

Caroline zet zich in omdat ze zelf heeft meegemaakt hoe het is om een kind te verliezen. "Mijn eerste kind, een jongetje, is overleden toen ik 39 weken zwanger was en een tweeling heb ik verloren rond de 23ste week. Het overlijden van mijn kinderen heeft me heel veel pijn gedaan. Die pijn en verdriet is moeilijk te omschrijven. Gelukkig ben ik wel moeder geworden. Ik heb een fantastische dochter en een geweldige zoon. Ik ben zo blij met ze, maar vergeet mijn overleden kinderen nooit en denk nog elke dag aan ze. Ze zitten altijd in mijn hart. Het is heel pijnlijk om iemand te verliezen, maar het overlijden van een kind is een van de zwaarste verliezen. Een kind is uniek, onvervangbaar en onmisbaar. Als je een kind verliest, rouw je op je eigen manier en ben je eigenlijk aan het overleven. Veel mensen weten niet wat ze moeten zeggen als je een kind hebt verloren en zeggen daarom vaak niks of vermijden het onderwerp. Daardoor voelde ik me soms heel eenzaam. Wat ik dan ook fijn vind aan WereldLichtjesdag is dat je samen bent met andere ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Als je wilt huilen, dan kun je huilen. Je hoeft je niet groot te houden, want we hebben allemaal hetzelfde verdriet. Ook is het belangrijk dat de namen van de kinderen genoemd worden en dat we dat blijven doen. Samen stilstaan bij alle kinderen die zijn overleden geeft ons tijdens deze avond verbinding, troost, herkenning en erkenning. Je hoeft niets te zeggen, het is belangrijk dat je er gewoon bent."
Na het aansteken van de kaarsen, zingt jongerenkoor Snowe uit Loosdrecht het lied 'Precious Child'. Caroline speelt op de piano en zingt. "Het trio van het wereldberoemde orkest Malando, met violist Ernö Olah, Danny Malando op de contrabas en op de accordeon en bandoneon Gert Wantenaar, komt ook optreden. En er worden verhalen en gedichten voorgelezen. Na de pauze is er een herdenkingsconcert en de avond sluiten we gezamenlijk af. Wat we ook geweldig vinden, is dat burgemeester Han ter Heegde aanwezig is."

Handreikingstafel

Gelukkig hoeft Caroline het niet alleen te organiseren en doet ze het samen met Jeroen Binnekade en John ten Boer. "Ze hebben mij vanaf het begin geholpen met het opzetten van deze avond. Jeroen doet de decoratie en John is fotograaf en filmmaker en doet dit samen met Talitha Oosterom. We krijgen ook hulp van Joan Broersen, Niels en Melissa Bakker, Simone Maaswinkel, Brenda Tiggelaar, Monique Decnop en de heren Rompelman en Feunekes."
"Om deze WereldLichtjesdag te blijven voortzetten, hebben we wel geld nodig. We hopen op een vrijwillige bijdrage van de mensen die naar de bijeenkomst komen, maar zijn ook op zoek naar sponsors. Ik heb contact gehad met een letselschadeadvocaat die een donatie heeft gedaan voor het jongerenkoor en de kaarsen worden gesponsord door Uitvaartverzorging Van Vuure. Ook staat er een 'handreikingstafel' waar informatie ligt van ondernemers en organisaties om de ouders te helpen met hun verdriet."

Sponsoren

Als bedrijven of mensen de organisatie willen sponsoren zodat WereldLichtjesdag elk jaar in Bussum kan worden georganiseerd, kunnen ze contact opnemen met Caroline via caroline.blokker@hotmail.com of bellen naar 06-224 02 496, 's avonds of op vrijdag. "Ook ouders die een kind of kinderen hebben verloren en die erbij willen zijn, of vaders en moeders die graag iets willen doen zoals een gedicht of verhaal voorlezen of muziek maken, kunnen contact met me opnemen." Caroline vertelt dat er een crèche aanwezig voor ouders met kleine kinderen. "En als je je niet hebt opgegeven maar toch graag die avond wilt langskomen, ben je altijd welkom."
WereldLichtjesdag is op zondag 9 december in het Apostolisch Genootschap aan de Meulenwiekenlaan 49 in Bussum. De deuren gaan om 18.00 uur open, om 18.30 begint het programma en om 19.00 uur worden de kaarsen aangestoken. Na de pauze is het herdenkingsconcert. Meer informatie staat op www.wereldlichtjesdag.nl.

WereldLichtjesdag is een lichtpuntje in de donkere dagen.