Duo Michael Foyle en Maksim Štšura.
Duo Michael Foyle en Maksim Štšura. Foto: Kaupo Kikkas

In Tindalvilla aandacht voor Eerste Wereldoorlog

BUSSUM Het duo Michael Foyle en Maksim Štšura presenteert op zondag 11 november 'The Great War Centenary' in de Tindalvilla.

Die zondag is het precies honderd jaar geleden dat de Wapenstilstand werd uitgeroepen na vier jaar bloedige strijd in de Eerste Wereldoorlog. Het bijzondere programma begint om 11.00 uur. De Bussumse historicus dr. Paul Schneiders geeft een overzicht van de gebeurtenissen en gevolgen in een lezing met historische beelden. Tijdens de lezing vertelt hij dat die oorlog alleen maar verliezers kende met bijna tien miljoen gesneuvelde en ruim zeventien miljoen gewonde militairen, een gigantische verwoesting en een groot aantal burgerslachtoffers. Bovendien was de Eerste Wereldoorlog de aanleiding voor de Russische revolutie en droegen de vernederende vredesvoorwaarden de kiemen van WOII in zich.
Na de lezing geven violist Michael Foyle, winnaar van het Nationaal Vioolconcours 2016, en pianist Maksim Štšura, winnaar Chopin Concours Estonia 2000, een concert onder de naam 'The Great War Centenary'. Dit goed uitgedachte programma combineert twee late meesterwerken van Debussy en Janácek met de jonge Respighi, alle drie gecomponeerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het duo wil met muziek iets uitdragen. Hun interpretatie is een muzikaal statement; zowel aangrijpend, troostrijk als diepgaand. Foyle en Štšura zijn geen doorsneemusici; zij kiezen niet de makkelijkste weg, maar willen zelf uitgedaagd worden door de muziek.

Voor meer informatie en kaarten www.tindal.nl.