Kheder is blij dat hij zinvol werk kan doen, ook al is het niet hetzelfde als wat hij in Syrië deed.
Kheder is blij dat hij zinvol werk kan doen, ook al is het niet hetzelfde als wat hij in Syrië deed. Foto: Yvette de Vries

Kheder vertelt over zijn geboorteland Syrië dat door oorlog is verscheurd

Syrië, het land dat geteisterd wordt door oorlog, haar inwoners, en de mensen die gevlucht zijn staan centraal tijdens een bijeenkomst in buurtcentrum Uitwijk.

BUSSUM Kheder Abas is sinds vier jaar in Nederland, hij vluchtte uit Syrië en werkt nu als sociaal makelaar statushouders voor Versa Welzijn. Op 8 november presenteert hij de bijeenkomst 'Van Damascus naar Nederland' waarin de geschiedenis, maar ook het heden en de toekomst van dit door oorlog verscheurde land, centraal staan.

De 33-jarige Kheder vertelt dat hij vooral wil laten zien wat Syrië voor een land was en wat de oorlog, die nu al ruim zeven jaar duurt, met het land en de mensen heeft gedaan. Hij doet dat onder meer aan de hand van een korte animatiefilm, beelden van het dorp waar hij opgroeide en de NPO-uitzending 'Floortje terug naar Syrië'. De avond is bedoeld voor iedereen, maar misschien vooral wel voor autochtone Nederlanders.

Hoewel Kheder zelf uit flink wat ervaring kan putten - zijn vlucht uit zijn geboorteland duurde ruim een jaar - wil hij juist niet dat het daar die avond over gaat. Zijn eigen verhaal wil hij op een ander moment vertellen, waarschijnlijk in de vorm van een film. "Ik ben niet de eerste vluchteling en zal ook niet de laatste zijn." Hij legt uit dat ieder verhaal anders is, maar dat er ook overeenkomsten zijn. Hij hoopt wel dat de film wat voor anderen kan betekenen. Een mooi bruggetje naar zijn werk als sociaal makelaar statushouders.

Kheder is de contactpersoon tussen statushouders en gemeente, maar ook bijvoorbeeld richting huisartsen. Zijn voornaamste taak is de statushouders motiveren en helpen bij het vinden van een baan. Hij vertelt dat hij onlangs nog een tandarts aan een baan heeft geholpen. Niet als tandarts, dat lukte niet, maar wel als assistent-tandarts. "Het is belangrijk om mensen op hun eigen niveau te laten werken", legt hij uit. Zelf werkte hij in Syrië voor de United Nations als teamleider voor microkredietbanken en studeerde economie met als specialisatie verzekeringen en banken.

De eerste paar jaar van zijn verblijf in Bussum heeft hij voornamelijk vrijwilligerswerk gedaan. Het leverde hem veel kennis, vrienden en bekenden op. Terwijl Kheder, zittend aan een tafeltje in het gemeentehuis zijn verhaal vertelt, groet hij de ene na de andere bekende die langsloopt. Toen Kheder naar Nederland kwam was het eerste dat hij deed Nederlands leren en zo veel mogelijk contacten opdoen. "Het was lastig om goed Nederlands te leren en je loopt tegen zo veel dingen aan." Om nieuwkomers een beetje snel op weg te helpen is Kheder bezig met een informatieboekje 'Wegwijzer voor Statushouders'. Het staat boordevol praktische informatie en handvatten voor iedereen die nieuw is in Gooise Meren.

De bijeenkomst is op 8 november, van 19.00 tot 20.00 uur bij buurtcentrum Uitwijk aan de Ceintuurbaan. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

De avond is juist ook voor Nederlanders