Hard werken maar ook veel lol tijdens Muiden-Pampus Muiden.
Hard werken maar ook veel lol tijdens Muiden-Pampus Muiden. Foto: Mia Keizer

Dit weekend spectaculair roei-event MPM

MUIDEN 'We doen het dit jaar weer normaal', verzekert Ulco Proost van het jaarlijkse roei-evenement Muiden-Pampus-Muiden (MPM). Twee jaar geleden was er flink uitgepakt om de 25ste editie te vieren. Zaterdag en zondag doen er tijdens de races zo'n 120 sloepen en een flink aantal gigs mee en dat is op zich al spektakel genoeg.

Het roei-evenement MPM is de officiële afsluiting van het sloepenroeiseizoen dat op 1 april start. Vanuit heel Nederland doen er roeiers mee. Om alles in goede banen te leiden, zijn er al ver van tevoren 80 vrijwilligers in touw; de meesten zijn al jaren betrokken bij dit evenement. Proost spreekt dan ook van team-MPM. "We noemen het geen vrijwilligers meer, er is zo veel saamhorigheid." Net als de roeiers komen ook de vrijwilligers uit het hele land. Zo is er een hele Katwijkse familie die meehelpt, maar er zijn ook veel Muiders actief. De wedstrijd gaat vanaf de monding van de Vecht naar Forteiland Pampus en weer terug. Start en finish zijn voor het Muiderslot en de Koninklijke Jachthaven. Op zaterdag verschijnen de sloepen twee keer aan de start, in de ochtend en in de middag voor het rondje van 7,5 kilometer. De snelste doet er ongeveer drie kwartier over. Zondag moet iedereen dan voor één rondje aan de bak. De deelnemende sloepen krijgen ook een handicap om de strijd eerlijk te laten verlopen. Niet alle boten hebben hetzelfde gewicht en ook het aantal roeiers per boot verschilt.
De race op zondag staat bekend als de 'brakkenrace'. Proost: "Die is om de kater van de avond ervoor eruit te roeien." Op zaterdag is er de traditionele feestavond, op het terrein van de Koninklijke Nederlandse Zeil- en Roeivereniging. Helaas gaat dat niet op voor de roeiers in de gigs, zij moeten zondag nog aan de bak, omdat die wedstrijd meetelt voor het Nederlands kampioenschap. Behalve de wedstrijd en de festiviteiten is er ook nog een demonstratie van een nieuwe klasse wedstrijdroeien: coastal rowing. "Die gaan veel harder dan alle andere boten." Er zullen in totaal drie van deze racemonsters te bewonderen zijn. Ook kiest de organisatie elk jaar een thema: dit keer is dat 'Iampm', ofwel: Ik ben MPM. Proost grinnikt. Hij vertelt dat dat thema al gekozen was voordat GroenLinks opriep om de letters I amsterdam weg te halen uit het stadsbeeld van de hoofdstad.
MPM is een landelijke wedstrijd van de Federatie Sloeproeien Nederland. Voor de deelnemende gigs zijn er punten te verdienen voor het Nederlands kampioenschap. Bij de sloeproeiers is die strijd al gestreden. Wel worden er jaarprijzen uitgereikt voor de deelnemers uit de eerste en tweede klasse.