Sjoerd Bleeker haalde de roze hakken naar Nederland.
Sjoerd Bleeker haalde de roze hakken naar Nederland. Foto: Bob Awick

Roze hakjes en zolen voor Pink Ribbon

BUSSUM Schoenmaker Sjoerd Bleeker heeft het initiatief genomen om een actie tegen borstkanker in alle schoenmakerijen van Nederland uit te rollen. De actie liep een korte periode in oktober en werd door de groothandel en deelnemende schoenmakers in het land goed ontvangen. Het idee is om volgend jaar het concept verder uit te rollen.

door Jessica de Jong

Bleeker kende het fenomeen uit Amerika waar deze actie volgens hem al jaren een succes is. "Ik was daar en zag hoe leuk de actie is. Het houdt in dat de schoenmakers de hele maand oktober - de borstkankermaand - zo veel mogelijk in roze materialen reparaties verrichten. Van iedere reparatie aan hakken en zolen doneren wij 20 procent aan Pink Ribbon. De prijs is voor de klant hetzelfde. De schoenmakers betalen", legt Bleeker uit.

Collega's geregeld

Toevallig is hij gek van zijn vak en beheert hij ook een Facebookpagina voor schoenherstellers. "Daar wisselen we als collega's onder elkaar informatie uit.
Ik heb daar uitgelegd wat het plan precies inhoudt en daar kreeg ik al goede reacties op."

Bleeker wist gelukkig ook een groothandel zover te krijgen het roze materiaal te bestellen in Amerika. Er werd een pallet besteld en met de KLM naar Nederland gebracht. "We kregen half oktober het roze materiaal binnen en de eerste vijftig collega's konden hiermee in de maand oktober geld ophalen."

'Ik wil kanker de wereld uit helpen en draag op deze manier bij'

"Ik moet zeggen dat we leuke reacties hebben gehad. En het ziet er toch ook heel leuk uit? Zo'n zwarte pump en dan deze roze hakken vormen echt een mooi contrast."

Pink Ribbon

"Ik wil heel graag een bijdrage leveren aan Pink Ribbon. Kanker moet de wereld uit. Mensen vragen mij: wat hebben schoenen met borstkanker te maken? Eigenlijk niks, maar daar gaat het niet om. Ik heb nu de eerst paar tientjes kunnen overmaken en volgend jaar rollen we de actie nog groter uit. Er zijn ongeveer 700 schoenmakerijen in heel Nederland en Belgiƫ doet wellicht de volgende keer ook mee."

Blijft beschikbaar

Het roze materiaal is nog beschikbaar bij Bleeker in de schoenmakerij aan de Havenstraat in Bussum.
Voor wie nog een roze hakje of zooltje wil, blijft hij - ook al is oktober voorbij - nog zijn werk verrichten voor het goede doel.