Directeur Janine Beulink runt nu tien jaar het Filmhuis.
Directeur Janine Beulink runt nu tien jaar het Filmhuis. Foto: Bob Awick

'Filmhuis Bussum groeit en bloeit als nooit tevoren'

In de jaren 70 ontstonden door het hele land filmhuizen om een filmisch alternatief te kunnen bieden voor de - in hun ogen te commerciële programmering - van de bioscopen. Ook in Bussum werd het eerste theater geopend. Filmhuis Bussum bestaat nu precies 40 jaar en viert dat de hele maand november met een speciaal programma.

BUSSUM Veertig jaar geleden begon het allemaal met filmliefhebber Dolf Fresen. Hij reageerde op een oproep voor vrijwilligers voor een filmhuis in Naarden. Enkel Bussumers reageerden hierop en zo kwam het dat een groep enthousiaste filmliefhebbers in hun eigen woonplaats aan de slag gingen met de realisatie van Filmhuis Bussum.

Dolf Fresen en Helena van de Wurf, destijds begin twintig, zorgden ervoor dat Filmhuis Bussum op 8 november 1978 haar eerste film in 't Krogt in Bussum kon vertonen. Al snel daarna haakte Marcus Belle aan en was het team compleet. Dolf: "Binnen het Goois filmcircuit waren twee duidelijke stromingen: de voorstanders van de maatschappijkritische film en zij die de voorkeur gaven aan artistieke en culturele films, zoals Bussum. Het was elke vergadering bij de selectie van films weer stevig onderhandelen en schipperen. Het gevolg van die compromissen is dat er de ene week slechts twee bezoekers zijn bij zo'n typisch maatschappijkritische film en de week erna een relatief volle bak bij een film als 'Una Giornata Particolare'."

Dankbaar voor alle steun

Filmhuis Bussum loopt inmiddels heel erg goed. In 2017 kwamen er 64.343 bezoekers en waren er 1811 voorstellingen. "Filmhuis Bussum groeit en bloeit als nooit tevoren", zegt directeur Janine Beulink. "We zijn dankbaar voor al onze bezoekers, vrijwilligers, vrienden en sponsors. We prijzen ons gelukkig met zo veel steun. We hopen nog vele jaren door te mogen gaan met het vertonen van al die prachtige films die onze bezoekers zo veel onvergetelijke momenten bezorgen."

November feestmaand

De hele maand november wordt omgedoopt tot feestmaand in Filmhuis Bussum. Zondag 4 november is het zover: de open dag met de eerste festiviteiten. Janine en haar team van vrijwilligers hebben hard hun best gedaan om een mooi programma samen te stellen.

'Na tachtig jaar zal de toren een lopend uurwerk krijgen'

Natuurlijk draaien er gedurende de hele dag films. Het gaat om een doorlopend programma van korte films waar je zo in en uit kunt lopen. Speciaal voor de open dag wordt op dit moment het trappenhuis in orde gemaakt zodat bezoekers de toren op kunnen. De spinnenwebben worden weggehaald en alle trappetjes worden nagelopen zodat de beklimming - goede schoenen en dito conditie noodzakelijk - door kan gaan.

Toren beklimmen

"Vanuit de toren hebben bezoekers een prachtig uitzicht over Bussum", vertelt Janine. "Nooit eerder hebben we de toren geopend, maar we verwachten hier zeker belangstelling voor." Tijdens de open dag zal huishistoricus Hans Jonker driemaal een lezing verzorgen. Eerder publiceerde hij al in deze krant enkele mooie verhalen en foto's van de rijke historie van het Filmhuis Bussum. "Jonker heeft veel werk gehad aan het maken van de lezingen en heeft ze opgedeeld in drie losse presentaties. Het gaat om de geschiedenis van het gebouw aan de Brediusweg 1, de geschiedenis van de Bussumse bioscopen en tot slot de geschiedenis van Filmhuis Bussum."

Wijzers op de klok van de toren

In de middag worden ook nog de wijzers op de klok van de toren onthuld. "Veel mensen weten het niet, maar er zitten geen wijzers op de klok. Na tachtig jaar zal de toren dus een lopend uurwerk krijgen. We hebben hiervoor speciaal een historisch ontwerp in de stijl van de Amsterdamse School laten maken zodat de klok straks heel goed bij het gebouw past en het lijkt alsof het altijd al zo had moeten zijn."

Janine wil graag vertellen dat het jubileumprogramma bomvol speciale activiteiten zit. "We hebben bijvoorbeeld ook nog een ontbijtfilm voor onze trouwste donateurs, een filmquiz, een pyjamaontbijt met een sinterklaasfilm voor de kinderen, de Grease Sing-a-long en veel meer. We kijken enorm uit naar alle feestelijkheden in ons Filmhuis."

Filmhuis in Cijfers

8 november 1978 vertoont Filmhuis Bussum haar eerste film: 'Young and Innocent' van Alfred Hitchcock. Met 13 betalende bezoekers.
Bij de oprichting in 1978 had het Filmhuis 2 vrijwilligers, dat zijn er inmiddels 145.
Het aantal stoelen heeft zich in 40 jaar uitgebreid van 20 in 't Krogt naar 2 zalen met respectievelijk 120 en 36 stoelen in het huidige Filmhuis
30 jaar lang werft het Filmhuis al donateurs, ook wel Vrienden genaamd. Inmiddels zijn er 2700 Vrienden, die elk jaar 25 euro of meer doneren.
Van mei 1982 tot april 1986 zit voorloper Bioscoop Palet aan de Havenstraat 12a. In deze bioscoop is plek voor 170 personen. In 1985 zijn er 96 voorstellingen en 4094 bezoekers.
3D = driedimensionaal beeld, een techniek die sinds 2012 ook in Filmhuis Bussum aanwezig is.
In 1982 draait de eerste kindervoorstelling in Palet.
De film 'March of the Penguins' uit 2006 trekt 962 bezoekers.
De succesfilm 'Intouchables' uit 2012 zien 7351 mensen in Filmhuis Bussum.
Vanaf 2011 komt het Fantastisch Kinderfilm Festival - nu omgedoopt tot het Taartrovers Film Festival - jaarlijks naar Filmhuis Bussum. In 2013 start ook het kinderfestival Cinekid.
5 locaties kende Filmhuis Bussum. In 1978 startte het Filmhuis in 't Krogt. Daarna kwam de oude bioscoop Palet beschikbaar, waar Filmhuis Bussum in 1982 films draaide. Daarna trok het Filmhuis naar de Molenlaan, en pas in 2008 kwamen we op de Brediusweg terecht. Filmhuis Bussum bestaat nu 40 jaar.

Vrijwilligers versturen de jublieumgids.
De drie pioniers Marcus, Dolf en Helena.
Toen Filmhuis Bussum nog Palet heette.
Theater aan de Molenlaan.
De stoelen worden verhuisd naar de Molenlaan.
In 2011 telde men de 50.000ste bezoeker.
Dikke rij voor première 'Gooische Vrouwen' de film.
Filmhuis Bussum startte in 2016 een filmclub.