De eerste Buurtsoep was in mei op het veldje aan de Cort van der Lindenlaan.
De eerste Buurtsoep was in mei op het veldje aan de Cort van der Lindenlaan.

Elkaar leren kennen tijdens buurtsoep

NAARDEN Samen Soepen Naarden organiseert zaterdag 3 november van 16.00 tot 18.00 uur een buurtsoep op het speelveldje bij het Prinses Margriethof met bewoners van Vierhoven en Oranje Nassau Noord.

"Wat is er gezelliger dan op een leuke en ongedwongen manier je buurtbewoners leren kennen?", aldus Paul Eykenduyn, voorzitter van de diakonie van de Protestantse Gemeente Naarden. De diakonie ondersteunt dit en komend jaar bewoners met het opzetten van buurtsoepen in alle wijken van Naarden. "Opa's en oma's, ouders en kinderen, je buurman en buurvrouw, iedereen is welkom op de buurtsoep." Paul vertelt dat het idee van 'Samen soepen' vier jaar geleden begon op de Utrechtse Heuvelrug. "In Leersum werd de eerste buurtsoep georganiseerd door de Protestantse Gemeente en dat was een groot succes. Tijdens het 'soepen' kom je met elkaar in gesprek en is het makkelijker om elkaar een handje te helpen als er iets aan de hand is, hulp te vragen of een kopje koffie bij elkaar te gaan drinken. Je bent geen vreemde meer van elkaar en de maatschappelijke betrokkenheid wordt op deze manier bevorderd. Toen we van de buurtsoep in Leersum hoorden, dachten we: dat gaan we ook in Naarden doen. We hebben dit idee toen voorgesteld bij de gemeente Gooise Meren, die positief staat tegenover verbindende buurtinitiatieven, en kregen support en toestemming om het veldje naast de Vitusmavo aan de Cort van der Lindenlaan te gebruiken voor de eerste buurtsoep. De soepen waren gemaakt door De Veste met lekkere broodjes, hapjes en drankjes. Bijna alles werd gesponsord door de winkeliers aan de Mackaylaan. Ook stond er een groot springkussen voor de kinderen en leverde de Sint Vitusmavo de stroom. Tijdens de eerste buurtsoep kwamen er zo'n 150 mensen langs." Voormalig wijkwethouder Mirjam van Meerten heeft die buurtsoep geopend. "Wij vinden het fijn dat de wijkwethouders ook betrokken zijn en op deze manier weten ze wat er in de wijk speelt. Zaterdag komt Geert-Jan Hendriks, die wijkwethouder is van de wijken Keverdijk, Thijssepark en Vierhoven, de buurtsoep openen."

De soep wordt weer bereid door het team van chefkok André Smink van zorgcentrum De Veste. "Welke soepen André gaat maken, blijft een verrassing, maar er zit wel een vegetarische soep bij. De Veste vindt het belangrijk om bij dit initiatief betrokken te zijn en evenementenmanager Erna den Hoed support ons waar mogelijk. Bij slecht weer mogen we uitwijken naar De Veste, dus de buurtsoep gaat ook met regen gewoon door. Voor de kinderen is er weer een springkussen. De stoelen en tafels staan klaar en omdat het al wat vroeger gaat schemeren, hangen we feestverlichting op. Ook winkeliers, nu aan de Burgemeester J. Visserlaan, helpen ons. Bakkerij Kwakman regelt de broodjes en Attent Supermarkt verzorgt samen met slagerij Broodbakker het lekkere beleg. We hopen dat er weer veel bewoners komen voor een paar gezellige uurtjes."
Paul vertelt dat er volgend jaar vier buurtsoepen georganiseerd zullen worden. "Twee keer organiseren we een buurtsoep in de wijk Keverdijk, een keer in het centrum bij de Marktstraat of op het pleintje voor de Grote Kerk en de vierde is dan weer voor de wijk Ministerpark/Fortlanden."