Kinderen genieten in het Diabetes Kookcafé.
Kinderen genieten in het Diabetes Kookcafé. Foto: Kookcafé

Kinderen met diabetes koken samen met vriendjes in het Kookcafé

Bij het Kinderdiabetes Kookcafé wordt gekookt door en voor kinderen met diabetes zodat ze bijvoorbeeld thuis een lekkere maaltijd voor zichzelf kunnen bereiden.

BUSSUM Nanny Blank is mede-initiatiefnemer en ambassadeur van het Kinderdiabetes Kookcafé en vertelt hoe het kookcafé is ontstaan. "Vijftien jaar geleden kwam Gert Jan van der Burg, een toenmalige kinderarts van Tergooi Ziekenhuizen, langs in de Vernissage in Fort Werk IV om te kijken of deze locatie geschikt was voor zijn jeugdige patiënten met diabetes om samen te koken."

"Op deze manier wilde hij de kinderen meer bewust maken hoe je om kunt gaan met eten en diabetes. Dit was niet tegen dovemansoren gezegd. We hebben zijn idee opgepakt en zo is het Kinderdiabetes Kookcafé ontstaan." Bij de Vernissage was een keuken waar de kinderen ongestoord hun gang konden gaan. "Onze kokkin, Yvette Magrijn, was meteen bereid om, in overleg met diëtisten, allerlei recepten te ontwikkelen voor de kinderen en de kinderen werden door Tergooi Ziekenhuizen uitgenodigd om te komen koken."

Een keer in de drie weken wordt het kookcafé georganiseerd; zo'n negen keer per jaar. De kinderpoli diabetes is nu gevestigd in het Meanderziekenhuis Amersfoort, waar Mirjam Schouten, diabetesverpleegkundige, de coördinator is. "De kinderen die naar de kookworkshop komen, hebben diabetes type 1 en moeten voortdurend bewust met hun ziekte omgaan", vertelt Mirjam. "Bij type 1 maakt je lichaam geen insuline aan. Het is zwaar voor de kinderen en de ouders, want de kinderen moeten vier keer per dag insuline spuiten, bloedsuikers prikken en altijd koolhydraten tellen voordat ze iets mogen eten. Je bent er dag en nacht mee bezig. Elke dag koolhydraten tellen, kan vervelend zijn en daarom heeft het Kinderdiabetes Kookcafé onder het motto 'Koken en knutselen, Smikkelen en smullen' deze kookworkshop georganiseerd."

Koolhydraten tellen

De kinderen komen altijd met een vriendje of vriendinnetje en tellen samen met de kok de koolhydraten. "Op deze manier kun je je ervaringen met elkaar delen en krijgen de kinderen meer begrip voor hun diabetes. Ze staan in de keuken met andere kinderen die ook diabetes hebben; dat schept een speciale band en ze hebben het gevoel dat ze niet de enige zijn met deze ziekte. En elke dag koolhydraten tellen is niet makkelijk om te doen, want je kunt niet even een dag overslaan", aldus kokkin Yvette. "Wat ons altijd opvalt tijdens het koken is dat de kinderen heel veel plezier hebben, ondanks dat het eten een onderdeel van hun ziekte is. Ze vinden het geweldig om in de keuken verschillende smaken te ontdekken en niet bang te zijn om het eten te proeven. Op zich mogen de kinderen alles eten wat ze willen, maar het moet wel de juiste verhouding met de insuline hebben. Je kunt niet zomaar een druif eten, want dat verhoogt de bloedsuikerspiegel, maar een likje yoghurt kan prima tussendoor. Wat ik ook belangrijk vind, is dat ze het zonder papa of mamma doen en op die manier zelfstandig bezig zijn. Als ze bij een vriendje of vriendinnetje willen eten, kunnen ze zelf een recept meenemen, daar klaarmaken en opeten. Ook kunnen ze het natuurlijk samen met hun ouders thuis klaarmaken, zonder dat ze elke keer alles moet tellen. De kinderen knutselen tussendoor ook leuke dingen in elkaar zoals een placemat, servetring of een schort beschilderen."

Leuke en lekkere recepten

Kinderen bewust maken van hoe je om kunt gaan met eten en diabetes

Nanny vertelt dat de kinderen tot en met twaalf jaar rond 16.30 uur altijd eerst aan tafel gaan zitten om elkaar te leren kennen en hun verhaal te vertellen. "Daarna gaan ze allemaal de keuken in om samen met Yvette leuke en lekkere gerechten te bereiden. Dan wordt het tijd om de bloedsuikers te meten en vervolgens gaan ze creatief aan de slag met de recepten. Daarna gaan ze samen de tafel dekken en genieten de kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes van alles wat uit de keuken getoverd wordt. Rond 18.30 uur worden ze opgehaald, nemen de recepten mee en gaan ze onbevangen naar huis. Geweldig om te zien en mee te maken." Vernissage is inmiddels overgenomen door Fier. "Het kookcafé kunnen we gelukkig voortzetten." Het volgende Kinderdiabetes Kookcafé is op dinsdag 20 november.

Nanny Blank is mede-initiatiefnemer.