Overgang naar licht wisselvallig en kouder weer

De oktoberzomer is nu definitief voorbij. Van een boven normale temperatuur evolueert het naar een temperatuur onder de normale waarde. Een Atlantisch hogedrukgebied trekt zich terug. Er komt ruimte voor een lagedrukgebied (een markante hoogtetrog) die over onze omgeving ver naar het zuiden uitzakt. Koude lucht begint dan ver zuidwaarts te stromen.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt in het algemeen veel bewolking verwacht. Af en toe kan er wat regen vallen. Het wordt 13 à 14 graden. Ook voor vrijdag wordt veel bewolking verwacht. In de loop van de dag passeert het koufront met enige regen. Het maximum ligt met 11 à 12 graden iets lager. Er waait beide dagen een matige tot vrij krachtige wind tussen west en zuidwest.

Het weekeinde

Zaterdag stroomt koudere lucht binnen met een matige noordwestenwind, zondag ruimend naar noordoost. De zon krijgt wat meer ruimte, maar er kan een enkele bui vallen. In de nacht daalt het kwik naar circa 4 graden met kans op vorst aan de grond. Overdag wordt het 9 à 10 graden. De langjarig gemiddelde (normale) waarde voor eind oktober bedraagt 14 graden.

Weetje

Het warmtegetal is de graadmeter van de warmteproductie over een jaar. Het warmtegetal wordt berekend uit de dagelijks gemiddelde etmaaltemperatuur. De meerwaarde van alle dagen met een gemiddelde boven 18,0 graden wordt van april tot en met oktober opgeteld. Het jaar 2018 staat met 196.0 punten op de tweede plaats na het jaar 2006 met 201.3 punten.