Kleding wordt onder slechte omstandigheden gemaakt.
Kleding wordt onder slechte omstandigheden gemaakt.

'Fair Fashion' staat centraal op film- en debatavond

BUSSUM Tijdens de Fairtrade Week organiseert werkgroep Fairtrade Gooise Meren twee activiteiten met het thema 'Fair Fashion'.

'Fair fashion' is mode die onder goede arbeidsomstandigheden en van duurzame materialen is gemaakt. De werkgroep vraagt aandacht voor dit thema. De eerste activiteit is een film- en debatavond op maandag 29 oktober. "Iedereen weet wel dat sommige kledingmerken onder zeer slechte omstandigheden en arbeidsvoorwaarden hun kleding laten maken, maar wordt daar echt rekening mee gehouden? We draaien daarom de film 'Machines'. Na afloop van de film praat avondvoorzitter Henny Radstaak met het publiek, deskundigen en lokale ondernemers over het thema."
In de documentaire 'Machines' wordt getoond hoe volwassenen en kinderen onder zeer erbarmelijk omstandigheden lange dagen maken in kledingfabrieken in India. Ten zuiden van de Indiase miljoenenstad Surat ligt een industriegebied dat sinds de jaren zestig een enorme groei doormaakt. In een van de vele textielfabrieken filmde Rahul Jain de dagelijkse, slopende gang van zaken. De fabriek is een omgeving waar mens en machine lijken samen te smelten. De film zuigt de kijker mee in deze duistere wereld, waarmee regisseur Jain niet alleen de mensonterende omstandigheden laat zien, maar ook de liefde voor de stoffen en de schoonheid van de machines. Betoverend mooi en schokkend pijnlijk. De film begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.filmhuisbussum.
De andere activiteit is de eerste Fairtrade Fashion-markt op zaterdag 3 november tussen 11.00 en 15.00 uur op het Julianaplein. Voor de Wereldwinkel staan kramen van lokale ondernemers vol inspiratie op het gebied van duurzame mode. Kramen zijn nog gratis te huur, mail daarvoor naar info@fairtradegooisemeren.nl.