Een steunouder leest bij haar thuis de kinderen voor.
Een steunouder leest bij haar thuis de kinderen voor.

Nieuw project 'Steunouder' is op zoek naar vrijwilligers in Gooise Meren

Versa Welzijn is in Gooise Meren op zoek naar vrijwilligers die steunouder(s) willen worden om een ouder en kind tijdelijk te helpen.

GOOISE MEREN "Bij een gezin kan het gebeuren dat het een bepaalde periode niet zo goed gaat", vertelt Jozien Teeuwissen van Versa Welzijn. "Dat kan komen door een scheiding, ziekte, overbelasting of andere problemen. Voor die gezinnen die geen familie in de buurt hebben, zijn we op zoek naar steunouders."

"Een steunouder kan een vader of moeder helpen om een of twee dagdelen in de week hun kind op te vangen. Het kan ook vaker, of één dagdeel per twee weken. Alles is bespreekbaar en het gaat hierbij niet om kinderopvang, pleeg- of gastouder, maar om een vrijwilliger of echtpaar die een ouder die zelf geen netwerk heeft, kan ontlasten en een kind een aanvullend 'thuis' kan bieden."

Het kan dan gaan om alleenstaande moeders en vaders, gezinnen die in een echtscheiding liggen of bijvoorbeeld een ouder die ziek is en vaak naar het ziekenhuis moet. "Een steunouder komt het kind thuis ophalen en neemt het mee naar huis zodat het meedraait in het gezin, gezellig een kopje thee drinkt, meegaat naar bijvoorbeeld de speeltuin, rond het avondeten naar huis wordt gebracht of gezellig mee-eet en dan naar huis gaat. Voor het kind is het een plek waar het leuk is en geen zorgen zijn."

Alleenstaande moeder

Het idee van een steunouder is ontstaan door Maria Wessink die in oktober 2012 de Stichting Steunouder heeft opgericht. "De moeder van Maria was een alleenstaande ouder en had het soms zo druk dat ze geen tijd voor zichzelf had. Er was geen familie in de buurt, maar twee straten verderop woonde tante Teuntje die haar graag wilde helpen. Maria werd opgehaald door de tante zodat haar moeder haar handen vrij had om verschillende activiteiten op te pakken en ook om Maria een leuke tijd te gunnen. Voor de moeder en Maria was het heel fijn dat er een 'steunouder' was. Met dat in haar achterhoofd heeft Maria de stichting opgericht en het project 'Steunouders' landelijk opgepakt."

Informatieavond

Een steunouder haalt het kind thuis op en neemt het mee naar huis

Versa Welzijn is in Gooise Meren met het nieuwe project 'Steunouder' op 1 oktober begonnen en geeft op woensdag 31 oktober van 20.00 tot 21.30 uur een informatieavond voor potentiële steunouders in wijkcentrum Uit-wijk aan de Dr. Schaepmanlaan 10 in Bussum. "Steunouders zijn voor het kind een soort tante en oom of oma en opa. Het gaat dan om kinderen tussen de nul en dertien jaar oud uit een kwetsbaar gezin."
Jozien doet dit project samen met Ellis Vleugels, coördinator van het project in Gooise Meren, en kan zowel vraag- als steunouders helpen. "Als je steun- of vraagouder wilt worden, volgt eerst een uitgebreid gesprek en leggen we uit hoe het allemaal in elkaar zit. Als je door wilt gaan, hebben we een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig - de aanvraagkosten worden vergoed - en volg je een training om steunouder te worden. Natuurlijk is er ook een gesprek tussen de steunouder en de vraagouder om te kijken of er een klik is. Als je steunouder bent dan blijven we in contact en ook met het kind en de vraagouder(s). Het contact als steunouder kan van korte of langere duur zijn, want dat is afhankelijk van de situatie en de behoefte van de ouder of het kind zelf. Voor een ouder is het vaak niet makkelijk om hulp te vragen voor zichzelf en het kind en op deze manier kun je ze allebei helpen zodat de ouder even op adem kan komen en het kind tijd en aandacht krijgt van een steunouder."

Voor aanmelding voor de informatieavond of voor meer informatie neem dan contact op met Ellis Vleugels door een mail te sturen naar evleugels@versawelzijn.nl of te bellen met 06-218 95 210.
Op de website www.steunouder.nl/gooienvechtstreek staat meer informatie over het project 'Steunouders'.