Ex-wethouder Munneke Smeets op de plek waar haar ontslag over gaat: de Comeniuslaan.
Ex-wethouder Munneke Smeets op de plek waar haar ontslag over gaat: de Comeniuslaan. Foto: Bob Awick

Munneke Smeets op straat gezet

GOOISE MEREN Nog geen half jaar heeft het wethoudersavontuur van Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM geduurd. De wethouder moest donderdagnacht ontslag nemen na een vertrouwensbreuk. Een motie van wantrouwen kreeg brede steun.

Munneke Smeets kwam de afgelopen weken onder vuur te liggen nadat ze, achter de rug van de raad om, plots tornde aan genomen besluiten over de spoorwegovergang aan de Comeniuslaan. De wethouder toverde een second opinion uit de hoge hoed, waarmee ze de raad vervolgens probeerde te overtuigen dat het veiliger was om alsnog de spoorwegovergang af te sluiten voor autoverkeer. Iets waar ze zich in het verleden als fractievoorzitter van Hart voor BNM al hard voor maakte, maar toen geen politiek draagvlak voor kreeg.

De gemeenteraad nam de wethouder haar handelswijze donderdagavond zeer kwalijk en twijfelde aan haar integriteit. De wethouder betuigde uitgebreid spijt, maar kon de gemeenteraad niet overtuigen dat haar handelswijze de juiste was en kon slechts mondjesmaat naar genoegen antwoord geven op het vragenvuur dat de raad haar aan de schenen legde. De gemeenteraad had er daarnaast onvoldoende vertrouwen in dat de wethouder geleerd had van haar fouten en in de toekomst dezelfde fouten niet nog een keer zou maken.

16/17