Het dier werd meegenomen vanaf de kinderboerderij.
Het dier werd meegenomen vanaf de kinderboerderij. Foto: Bob Awick

Haan zo toegetakeld door groep jongeren dat dier overleden is

Tieners hebben een haan gestolen van de kinderboerderij en flink toegetakeld. Een filmpje circuleert op social media. De politie zoekt getuigen.

NAARDEN/BUSSUM Een groep jongeren heeft twee weken geleden een haan gestolen van kinderboerderij de Pluimgraaf om deze vervolgens zwaar te mishandelen. Er is zelfs mee gevoetbald en daarvan gaat een filmpje rond op social media. Het dier is dood. De politie is op zoek naar de minderjarige daders.

Het gebeurde op zaterdagavond 22 september. De groep jongeren sloeg 's avonds laat toe. Zonder dat het opgemerkt werd namen ze de haan mee vanaf de kinderboerderij. Alsof dat nog niet erg genoeg was, stopten ze het dier in een vuilniszak en begonnen ermee te voetballen. Ze reden er zelfs met een fiets overheen. Kinderboerderij de Pluimgraaf bevestigt het verhaal en heeft geschrokken aangifte gedaan van deze zware dierenmishandeling. Vanwege het politieonderzoek wil de kinderboerderij verder (nog) niet inhoudelijk reageren op de zaak.

Meerdere jongeren

Er is hoe dan ook één dader in beeld, maar vast staat dat er meer jongeren verantwoordelijk zijn voor de mishandeling. Dat wordt nog verder onderzocht. Het schijnt dat de actie ook is gefilmd en verspreid is via social media. Op deze beelden is in ieder geval één jongen goed te zien die onder invloed is van drank en wellicht ook van cannabis.

Buiten schooltijd

Het zou om scholieren van het Willem de Zwijger College gaan, zo gaat rond in Bussum. "Voor zover wij kunnen achterhalen is één leerling van ons betrokken geweest", zo laat de conrector desgevraagd weten. "Het was buiten schooltijd, maar wij tolereren dit niet. Er is contact geweest met de leerling en zijn ouders. Als school hebben we verder in de lessen met leerlingen gesproken over dit voorval en benadrukt dat zulke dingen echt niet kunnen." De politie heeft meerdere, minderjarige verdachten op het oog. En vraagt getuigen zich te melden.

'Camera's bij de kinderboerderij
zijn gewenst'

Camera's

De kinderboerderij had, net voordat het voorval gebeurde, een cheque gekregen van de Rabobank zodat er camera's geïnstalleerd konden worden. "Deze hingen er nog niet toen dit drama zich voltrok", zegt de kinderboerderij. "Het is nu wel duidelijk dat camera's gewenst zijn."