Afbeelding
Foto: Picasa

Een uitgelezen boek

Laren en Blaricum

Schilders, schrijvers en wereldverbeteraars in Laren en Blaricum 1880-1920. Omstreeks 1880 waren Laren en Blaricum nog vergeten dorpjes in de Gooise heidevelden. Daarna werden ze overspoeld door schilders, waarvan Mauve en Neuhuys wel de bekendste waren.

Enige decennia later kwamen er kunstenaars, onder wie Mondriaan, waarvan de kunstopvattingen diametraal stonden tegenover de Larense School-schilders. Die grote tegenstelling wordt door de afbeeldingen, die ook op de voorzijde van het boek staan, mooi weergegeven. Christen-anarchisten vestigden zich in Blaricum en later ook schrijvers en dichters. Lien Heyting beschrijft in 'De wereld in een dorp' wat daar gebeurde en hoe ze elkaar beïnvloedden. De grote paperback telt 286 pagina's met meer dan 100 zwart-wit afbeeldingen. Kaartje, literatuur en register. Meulenhoff gaf het boek in 1994 uit; Dit is de vierde druk uit 2002.

Wil je dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 15. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.