Afbeelding
Foto: Picasa

Een uitgelezen boek

Met Hr. Ms. De Ruyter naar Nederlandsch-Indië

Op 3 oktober 1936 werd deze kruiser in dienst gesteld. Twee marinemensen, W. Langeraar en C. van der Stad, schreven dit boek dat voor een breed publiek bedoeld was.

In de teksten staan 28 pentekeningen van H. Munnik. En op speciaal papier staan 34 foto-illustraties. De tocht begon op 12 januari 1937 in Nieuwediep en eindigde in maart in Soerabaja. In Oost-Indië meerde het schip ook aan in Sabang, Tandjong Priok en Batavia.

Het boek ademt een enthousiaste en trotse nationale sfeer. Hendrik Colijn schreef het voorwoord. Gebonden boek, 272 pagina's. In 1937 uitgeven door
J. Philip Kruseman.

Het is niet goed afgelopen met het schip. Op 27 februari 1942 voer het schip uit voor de Slag in de Javazee als vlaggenschip van schout-bij-nacht Karel Doorman. Het eskader raakte slaags met een Japans eskader, waarbij de Nederlandse kruiser werd getorpedeerd. In totaal kwamen 345 bemanningsleden van De Ruyter om het leven.

Wil je dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 18. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.