Het grote vakantiepark roept vragen op en zet aan tot nadenken.
Het grote vakantiepark roept vragen op en zet aan tot nadenken. Foto: Bob awick

Liefde en verlies inspireren Du Gardijn

In het nieuwste boek van Willem du Gardijn komen heftigheid en lichtheid bij elkaar. Het is alweer zijn vierde boek. Naast schrijver is hij ook docent cultuurbeschouwing en cultuurfilosofie. Dat is te merken als we hem spreken.

NAARDEN / BUSSUM Wie op zoek is naar diepgang in korte verhalen kan niet anders dan een boek van de Naarder schrijver Willem du Gardijn pakken. Een bundel die aanzet tot nadenken, daar is hij een meester in. Hij bewees dat al met zijn eerste bundel 'Negen raven' en nu is de tweede er: 'Het grote vakantiepark'.

Een vrolijke titel, maar het boek heeft een melancholische uitstraling. Zwart-wit, verdrietig en eenzaam. Overkoepelend thema is 'de verbondenheid van liefde en verlies'. Du Gardijn heeft altijd al behoefte gehad om zijn eigen ervaringen te organiseren. Om wat gebeurd is te blijven herinneren om het niet te laten vergaan. Die vergankelijkheid is dan ook zijn grote thema. Heimwee naar het verleden, het bewust zijn van de zeldzaamheid van het moment en de onmogelijkheid om deze vast te houden.

Willem, je lijkt bijna meer een filosoof dan een schrijver?
"Ik heb inderdaad een neiging tot filosoferen, om grotere vragen te stellen. Ik kan erg genieten van het aanraken van de grotere thema's in het leven. Als je denkt dat je het mysterie kunt uitleggen en begrijpen, dan heb je het juist niet begrepen. Ik zoek naar dat wat wel aanwezig is, maar niet in je bereik ligt. Filosofen houden zich bezig met concepten en ideeën. In de literatuur gaat het om personages met fictieve karakters. Om verhalen met een conflict."

Waar komt deze behoefte om grote thema's te behandelen vandaan?
"Ik ben kerkelijk opgevoed. Ik kom uit Barneveld, dat hoort bij de Biblebelt. Ik heb Bijbelleer gehad en denk dat dit daar een reactie op is. Ik ben blij met mijn christelijke opvoeding, maar doe er niet veel meer mee. Wat mij bijgebleven is, is het belang van verhalen en het woord. Dat het mogelijk is dat er een God is, dat we een ziel hebben die niet vergaat. Ik vind het waardevol om mij daarin te verdiepen."

Waar gaat 'Het grote vakantiepark' over?
"Het zijn zes verschillende verhalen. Ik had een onderlinge samenhang nodig om er een sterke bundel van te maken. De verbondenheid tussen liefde en verlies vormt het thema. We verlangen allemaal naar een vakantieparadijs om de dagelijkse orde te doorbreken. Ik doel hiermee ook op je innerlijke vakantiepark: een beschermde wereld waarin je jezelf kunt zijn en waar je zaken onder ogen kunt zien. Een voorbeeld? Een van de verhalen gaat over de hemel, het vakantieparadijs voor een meisje in het boek dat zelfmoord heeft gepleegd. Ze kijkt vanuit de hemel terug op haar leven. Ze legt uit waarom ze zelfmoord heeft gepleegd vanuit haar 'vakantiepark', een plek waar ze verlost is van al haar zorgen, waar ze niet meer afgewezen wordt of eenzaam is. In het boek komen heftigheid en lichtheid bij elkaar, humor en zwaarte, een lach en een traan. Het is een mengsel van autobiografische elementen met verzinsels. Ik ben erg trots op het eerste verhaal dat gaat over een jeugdliefde. Het tweede verhaal kent weer veel humor."

Is 'Het grote vakantiepark' een vervolg op 'Negen raven'?
"Het zijn een broertje en zusje van elkaar. Ik ben wel iets gegroeid en aan sommige verhalen heb ik wel tien jaar gewerkt. Die moesten rijpen totdat ze uitgerijpt waren. Het plan is om ook nog een derde bundel met korte verhalen te maken.

Het schrijven van verhalen is ook mijn nalatenschap. Ik ben kritisch op mijzelf en vind een goed verhaal een groot geluk."