Gerda Mulder en mevrouw Geerling.
Gerda Mulder en mevrouw Geerling. Foto: Bob awick

Dames werken al vijftig jaar samen bij juwelier

BUSSUM Wanneer je je hele leven in dezelfde juwelierszaak hebt gewerkt, als je daar dus al vijftig jaar of langer het gezicht van bent, dan is dat iets om trots op te zijn. Een vaste waarde, een vriendelijke gezicht, een schat aan ervaring, kennis en kunde: Gerda Mulder en mevrouw Geerling van juwelier Geerling weten er alles van, zij zijn twee van deze vaste krachten.

Vijftig jaar werkt Gerda nu in de zaak. Ze werkte voor drie generaties Geerling. "Ik was vijftien jaar toen ik hier begon bij opa en oma Geerling. Van oma Geerling heb ik het werk én het poetsen van zilver geleerd." En wat is haar poetsgeheim? "Met de hand in- en uitwrijven, daar krijg je het mooiste zilver van." De zaak ging van opa en oma over naar meneer en mevrouw Geerling.

Mevrouw Geerling: "Ik kwam op mijn 23ste na mijn trouwen in de zaak. Mijn hele leven heb ik hier gestaan. Ik leerde het vak van mijn schoonouders. Ik woonde eerst boven de zaak en later beneden. We kregen hier vier kinderen. Ik ben nu bijna tachtig en ik sta nog in de winkel."
Gerda herinnert zich de tijd ook nog goed met de kinderen van Geerling. "Ik heb Joost, de huidige eigenaar, toen hij kind was nog liga gevoerd", lacht ze.
Mevrouw Geerling runde de zaak eerst samen met haar man en na zijn overlijden ging ze daarmee door. "Wat heb ik niet gedaan? Ik was de baas, werkte aan de kassa, ik leidde het personeel op, ik hielp de klanten, ik deed de inkoop, noem maar op. Het leukste vond ik altijd om de collectie uit te zoeken. Ik vroeg dan aan Gerda: waar vragen de klanten om? En zo werkten we samen. Gerda wist altijd precies wat onze vaste klanten wilden. Dan zag ze iets moois en legde het al apart voor de kerstdagen. Gerda was verder erg goed in parels knopen en gaatjes voor oorbellen prikken."

Vaste klanten

"We hebben veel vaste klanten. Voor velen zijn we de huisjuwelier. Hun eerste zilveren kinderbeker, de spaarpot, de trouwring, voor alles kwamen ze hier. In al die tijd is er veel veranderd. Vroeger was de juwelier vooral voor dames. Maar wat je nu ziet is dat mannen meer sieraden dragen. Vroeger alleen een horloge, maar nu hebben ze meerdere horloges, een ring, een armband. Dat is echt anders tegenwoordig. "
Vijftig jaar lang werkten de dames samen. Ze hebben dan ook besloten om samen af te zwaaien.

Ze werken nog tot de zomer en dan laten ze het werk aan Joost Geerling, de derde generatie.