De groepen 7/8 die wel zwemmen zijn enthousiast.
De groepen 7/8 die wel zwemmen zijn enthousiast. Foto: Bob Awick

'Met 50 kinderen naar het zwembad fietsen is voor ons niet haalbaar'

Schoolzwemmen is niet meer bedoeld om een diploma te halen, maar om het zwemmen bij te houden. Speciaal voor groep 7 en 8. Hoe loopt het tot nu toe?

GOOISE MEREN Een nieuw beleid op het gebied van schoolzwemmen, of eigenlijk 'nat bewegingsonderwijs' zoals de gemeente het noemt. Het bracht nogal wat veranderingen teweeg op de scholen. Want de bussen komen niet meer om de kinderen op te halen en het vaste uurtje zwemmen voor groep 4/5 bestaat niet meer. Hiervoor in de plaats mogen kinderen uit groep 7 en 8 een blok van zes weken volgen en komen ze zelf op de fiets. De regeling geldt voor alle scholen in Gooise Meren.

In de Zandzee zwemmen dit jaar vijf groepen, afkomstig van twee scholen. In de Lunet zwemmen dit jaar dertien groepen, afkomstig van vier scholen. Manager Eddy de Gooijer van de Lunet: "We hebben bijvoorbeeld de Bussumse Montessori School en de Rehobot uit Naarden-Vesting. Als zwembad vinden wij de regeling een leuk initiatief. De eerste reacties zijn, nu het eerste blok bijna klaar is, ook positief. Wel denk ik dat nog niet alle scholen goed op de hoogte zijn. Zo zie je bijvoorbeeld dat de scholen uit Muiden en Muiderberg ons nog niet weten te vinden." Directeur Remko van der Heijden van basisscholen de Vinkenbaan uit Muiderberg en de P.C. Hooftschool uit Muiden vertelt dat daar wat hem betreft ook geen verandering in komt. "Het vervoer is ons probleem. We gaan niet fietsen, dat is te ver en gaat ten koste van de schooltijd. Het is gewoon niet te organiseren voor ons. Was er een bus voorhanden, dan zouden we wel meedoen."

Ook de Bussumse Vondelschool laat weten dat schoolzwemmen nieuwe stijl niet haalbaar is. Directeur Chris Verboven: "Het gaat ten koste van de schooltijd. Denk aan het fietsen - 25 minuten heen, 25 minuten terug - het omkleden en dan nog het uur zwemmen. Daarbij vinden wij het niet veilig om met vijftig kinderen te fietsen. Groep 7 heeft ook het verkeersdiploma nog niet gehaald. Het omkleedproces vanaf de douches naar de kleedkamers vinden we onoverzichtelijk. Het zijn allemaal redenen waarom wij niet meedoen. In het verleden ging groep 4 en 5 met de bus naar het zwembad. Nu dat is vervallen moeten wij een andere bewegingsles voor deze groepen inplannen. Omdat wij geen eigen gymzaal hebben - wel een speellokaal voor groep 4 - moeten we extra zaalhuur betalen voor groep 5. Er komen nog gesprekken met andere scholen en de gemeente over hoe we dit gaan oplossen."

De Godelindeschool heeft hier al haar eigen oplossing voor. Zij laten het schoolzwemmen zoals het was, wekelijks voor groep 4 en 5 met de mogelijkheid een diploma te halen. Maar dat doen ze dan wel op eigen kosten.

De Zandzee vertelt dat er diverse clinics voor de scholen zijn om uit te kiezen. Bijvoorbeeld reddend zwemmen of kennismaken met sporten zoals waterpolo en wedstrijdzwemmen. "Ze duren allemaal zes weken en de scholen mogen ook het hele jaar door clinics afnemen." Zwembad de Zandzee heeft personeel uitgeleend aan zwembad de Lunet in Naarden om daar de piek op te vangen. "Er zwemmen nu meer scholen in Naarden dan in Bussum. Vroeger werd alleen in de Zandzee schoolzwemmen gegeven. Maar als zwembaden van Sportfondsen voelen wij ons één en dus geeft ons personeel nu daar les." Nu de Zandzee uren heeft waarop niemand zwemt, wordt gekeken naar andere mogelijkheden. "We hebben wat ruimte over en daarom kijken we nu welke andere groepen uit de gemeente we kunnen stimuleren om te komen zwemmen. Daarom verwelkomen we nu ouderen en statushouders die bijna kosteloos kunnen zwemmen. Daarbij gaan we een 'School van de Week' uitroepen. In die week kunnen de kinderen uit groepen 3,4 en 5 voor 1 euro naar binnen en krijgen ze ook nog wat fruit. Daarmee willen we ook deze jongere kinderen stimuleren om te blijven zwemmen. Ook groep 7 en 8 kan af en toe een vrijdagavond komen discozwemmen voor 1 euro."

De gemeente is erg blij met het aantal groepen dat zwemt in de Lunet, maar erkent dat het aantal aanmeldingen in Bussum is achtergebleven. Wel heeft de gemeente de hoop dat scholen zich nog zullen aanmelden en heeft ze besloten dat andere initiatieven gebruik kunnen maken van het badwater in Bussum.