De kinderen van de kindertehuizen gaven een optreden om het 25-jarig bestaan van SPWN te vieren.
De kinderen van de kindertehuizen gaven een optreden om het 25-jarig bestaan van SPWN te vieren.

'Kinderen helpen die niets hebben'

NAARDEN Al meer dan 25 jaar ondersteunt de Stichting Poolse Weeskinderen Naarden (SPWN) twee kindertehuizen in het oosten van Polen en geeft, om geld in te zamelen, een benefietconcert op donderdag 18 oktober in het Comenius Museum.

Veronica Smelt, een van de oprichters van SPWN, was voorheen 29 jaar secretaris van de Stichting Burgerzin en regelde onder andere de sinterklaasintocht in Naarden. "De optocht trok in 1989 circa 20.000 mensen en het bestuur vond dat een geweldig resultaat. Mijn man maakte toen de opmerking: 'Wanneer doen jullie eens iets voor kinderen die niets hebben'. We hebben toen een 5-koppig comité gevormd dat het jaar daarna 42 kinderen en 7 begeleiders uit de kindertehuizen in Pulawy en Garbów in Oost-Polen uitgenodigd hebben om rond de intocht naar Naarden te komen. Zij logeerden bij gastgezinnen, maar de kosten van de reis en uitjes werden betaald door bijdragen van sponsors, omdat Burgerzin gesubsidieerd wordt door de gemeente en die had hiervoor geen budget. Het weekje Naarden was een groot succes. Jelle Hoogland, toen directeur van basisschool De Tweemaster, ging het jaar erop naar Polen om zijn 'gastkinderen' te bezoeken en meldde bij thuiskomt dat er (toen) 120 kinderen in de leeftijd van 3 tot 23 jaar in beide tehuizen woonden. Een groep enthousiaste gastouders organiseerde vervolgens een transport met etenswaren en goederen. Na een suggestie van een kennis dat een stichtingsvorm het genereren van geld makkelijker maakt, werd besloten een stichting op te richten. Toen de notaris uit Huizen hoorde dat het een Naardense stichting zou worden, verwees hij ons naar notaris René Meyer."
Op 27 maart 1993 werd de Stichting Poolse Weeskinderen Naarden opgericht door Veronica Smelt-Verheul en Jelle Hoogland. Het nieuwe bestuur koos unaniem voor Veronica als voorzitter en dat is ze geweest tot 2010. René is in de loop der jaren meerdere keren mee naar Polen geweest, was behulpzaam bij ambtelijke zaken en werd de nieuwe voorzitter; Veronica werd tot ambassadeur benoemd.
Ze organiseert nog elk jaar een benefietconcert om extra geld op te halen en zo kan de stichting, ook door haar vele trouwe én nieuwe sponsors, de nodige steun bieden aan de kindertehuizen. "In het begin was er geld nodig om de tehuizen op te knappen en te verbouwen, voor grote transporten en om bedden, sporttoestellen voor binnen en buiten, fietsen en computers te kopen. Ook betaalt de stichting voor vakanties in eigen land, zwemles en Engelse les. Tegenwoordig ligt het accent op educatie. De kinderen mogen van staatswege studeren, maar er dient dan wel iemand of een instantie voor hen borg te staan. SPWN springt in dat gat. Verder levert de stichting nog steeds bijdragen voor de vakanties en de jaarlijkse kerstcadeaus." In Pulawy werd afgelopen 6 oktober het 25-jarig bestaan van SPWN gevierd, waarbij René en Veronica tot ereburgers van het district Lublin zijn benoemd; ze hebben dat samen met de bewoners van de tehuizen gevierd.

Het benefietconcert is donderdag 18 oktober om 20.15 uur in het Comenius museum. Pianiste Vivianne Cheng speelt tijdens het concert werken van Rachmaninoff en Chopin. Een kaartje kost 22,50 euro inclusief een versnapering en toegang tot de tentoonstelling.