Sandra en Kees organiseren samen de cafés.
Sandra en Kees organiseren samen de cafés. Foto: Yvette de Vries

'Mooi als het café een beetje een Pakhuis de Zwijger-tintje krijgt'

BUSSUM Een café om de saamhorigheid in de wijk te bevorderen en nieuwe initiatieven een kans te geven. Dat is het nieuwste initiatief van Sandra Geerling en Kees Hogenbirk van de Broedplaats Gooise Meren.

Het Thuis in Westereng Café zal elke derde donderdag van de maand plaatsvinden. De eerste editie is 18 oktober en er zijn al een aantal sprekers bekend. "Iedereen is welkom", aldus Sandra. Wel is het doel van het café dat mensen geïnspireerd worden om hun ideeën en initiatieven te delen. "Wij helpen je dan om je initiatieven richting de gemeente te brengen en dat het van de grond komt", legt Sandra uit. Het is niet de bedoeling dat de Broedplaats het plan overneemt.

Ruimte voor inbreng

Van de twintig personen die komen, heeft volgens Kees altijd wel één iemand een idee. Als het kan wordt er dan van zo'n idee een thema gemaakt voor invulling van de avonden, maar de bezoekers hoeven geen strakke agenda te verwachten. "Het moet vooral ook leuk zijn met ruimte voor eenieders inbreng", verduidelijkt Sandra. Voor het café van 18 oktober zijn al drie sprekers. Er komt iemand een verhaal houden over een initiatief in de wijk om zonnepanelen in te kopen, een andere spreker komt vertellen over boomspiegels en ook Kees heeft een onderwerp voorbereid. "Ik zal iets vertellen over hoe je dingen voor elkaar kunt krijgen bij de gemeente en welke wegen je het beste kunt bewandelen." De zogenaamde 'burgerinitiatievenroute', zoals hij dat noemt. Het zou mooi zijn als het café een beetje een Pakhuis de Zwijger-tintje krijgt, laten de twee bedenkers weten. Daarmee doelen ze vooral op de onderwerpen die bij dit Amsterdamse culturele platform aan bod komen. Sociale thema's, maar ook onderwerpen die hoog op de duurzaamheidsagenda staan. Als voorbeeld noemt Sandra de plannen voor een inloophuis in een van de straten in de wijk. Een van de huurhuizen zou dan opgeofferd moeten worden voor dit doel. De aanvraag hiervoor loopt inmiddels. Maar ook een mevrouw die graag Marokkaanse wandkleden wil gaan knopen, vindt gehoor bij de Broedplaats.

De Broedplaats Gooise Meren wordt geheel gedragen door vrijwilligers en bestaat inmiddels zo'n twee jaar. "We proberen er samen iets moois van te maken", aldus een enthousiaste Sandra. De eerder door hen gevoerde campagne 'Thuis in Westereng', waarmee ze ook met een bus door de wijk reden, heeft in ieder geval al flink wat verbroedering in de wijk opgeleverd.

Het Thuis in Westereng Café is elke derde donderdag van de maand van 19.30 tot 21.30 uur bij de Broedplaats Gooise Meren aan de Piet Heinlaan. Meer informatie op www.thuisinwestereng.nl.

'Het is niet de bedoeling dat we de plannen gaan overnemen'